waarom plakt de pasta?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat pasta, als het nog warm is verder gaart, nog wat uitzet en dan aan elkaar gaat zitten. Als je de pasta na het afgieten afspoelt met koud water plakt het niet meer maar dan is de pasta natuurlijk ook weer wat afgekoeld. Een klontje boter helpt ook na het afgieten, dus door de pasta roeren.

Als pasta plakt heeft dat 1 van 2 redenen (of soms ook alle 2) De eerste reden is dat je te weinig water gebruikt bij het koken. De tweede reden is dat je de pasta te lang laat staan na het afgieten. Technisch gezien is reden van het plakken bij beide echter hetzelfde. De reden hiervoor is dat pasta is gemaakt van bloem. In die bloem zitten dan weer zetmeelkorrels die bij het garen openbarsten en hun inhoud vrijlaten en dit zorgt er dan weer voor dat de boel aan elkaar gaat plakken. Je kan dit plakken voorkomen door je pasta te koken in ruim water. Na het afgieten zijn er inderdaad meerdere manieren om je pasta niet te doen kleven. Ik persoonlijk kies nog altijd voor de Italiaanse methode, dit houdt in dat je de pasta afgiet (of als je een pastakookpot hebt je de pasta uithaalt) en subito directo met de saus en/of andere ingrediënten mengt.

Je kan ook in het kookwater (voor of tijdens t koken) een druppeltje zonnebloemolie bijgooien dan plakt het ook niet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100