Wat is het verschil tussen een pakje aardappelpuree en aardappelpuree voor ovenschotels?

Normaal gesproken maak ik de puree gewoon zelf, van verse aardappelen, maar onlangs had ik even wat minder tijd en liep ik naar de winkel voor een pakje aardappelpuree.

Tot mijn verbazing trof ik meerdere soorten aan: Aardappelpuree voor ovenschotels, gewone aardappelpuree en aardappelpuree voor stamppotten (gruwel, die MOET je echt zelf maken van aardappelen).

Wat is het verschil tussen deze puree-pakjes?
Kun je die voor de ovenschotel niet gebruiken om gewoon een schaaltje puree op tafel te zetten en die normale niet voor ovenschotels?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is gewoon een truc van marketing. Een gewone aardappel is tien keer goedkoper dan iets uit een pakje. Door het een mooie naam te geven en in een pakje te doen met een beetje smaakmaker ( vooral veel zout en, vaak monosodiumglutamaat oftewel vetsin), is de winstmarge lekker hoog. Er is dus amper verschil tussen puree A en ovenschotelspul B. De prijs kan anders zijn, de basis blijft aardappel met zout en de kruiderij is ietsje anders. Kijk ook eens op de etiketten, die geven heel veel informatie. De kleine lettertjes dus. Elk etiket is opgebouwd als volgt: eerst komt wat er het meest in zit, meestal water, dan aardappel ( vaak staat er dan aardappelzetmeel genoemd) . Aan het einde van de opsomming staan de kleinste toevoegingen. Eerst zout, daarna waarschijnlijk "smaakstoffen". Neem maar weer gewoon de aardappel en de aardappelknijper! Stuk goedkoper, helemaal vers en het gezondst.

Zie hieronder: MAGGI Aardappelpuree à la minute Naturel is een romige aardappelpuree, bereid uit 100% kwaliteitsaardappelen, die je in een handomdraai kunt bereiden. De teelt van de aardappelen wordt zorgvuldig gecontroleerd om de beste aardappelen te verkrijgen. Bij Aardappelpuree à la minute Naturel hoef je geen boter of melk toe te voegen. MAGGI Aardappelpuree voor Ovenschotel is een heerlijke puree, die speciaal ontwikkeld is voor bereiding in de oven. De puree is extra luchtig en bevat eigeel voor een goudbruin korstje op de ovenschotel. MAGGI Aardappelpuree à la minute voor Stamppot is speciaal ontwikkeld voor bereiding door de stamppot. De puree is extra grof, waardoor de aardappel in de stamppot zijn natuurlijke stevigheid en smaak behoudt. MAGGI Aardappelpuree à la minute met Kaas is een romige aardappelpuree met heerlijke kaassmaak, die je in een handomdraai kan bereiden. Bij Aardappelpuree à la minute met Kaas hoef je geen boter of melk toe te voegen. Toegevoegd na 47 seconden: Dus ja je kunt elke aardappelpuree op tafel zetten als je dat wil, dat moet je helemaal zelf weten maar er zit dus wel degelijk verschil in al die soorten, er zijn er nog meer: http://www.maggi.nl/Producten/MAGGI-Aardappelpuree-%C3%A0-la-minute-Naturel_14_83.aspx

Het enige verschil is dat je voor de puree voor ovenschotels wat minder vloeistof moet toevoegen. Hierdoor wordt de puree iets minder slap (dun) wat voor een ovenschotel natuurlijk wél lekkerder is. Hierdoor blijft de pureelaag compacter en is goed met kaas te bestrooien. De kaas blijft er dan meer opliggen en vormt sneller een korstje.

Gewoon marketing, de aardappelpuree voor overschotels is vast duurder dan het andere pakje, nietwaar?! Wellicht inderdaad een klein verschil voor een krakantere korst maar beiden zullen geschikt zijn voor een ovenschotel. Zelf maken blijft natuurlijk wel het lekkerste.

Bronnen:
http://www.aardappelpuree.com/maken/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100