Ik zou bij andere mensen eens meekijken als ze koken, of eens in hun keukenkastjes snuffelen en vragen waar zij bepaalde kruiden of specerijen voor gebruiken.
En gewoon eens iets uitproberen en proeven wat je ervan vindt, kan ook leuke resultaten opleveren (en ook wel vieze)
Lekkere combinaties (wat mij betreft):
- Italiaanse kruiden: bij groente met tomatensaus, sommige salades
- dille: bij komkommer
- tijm: bij salades
- oregano: bij ui, hartige pannenkoeken
- basilicum: bij Italiaans, tomatensaus
- komijn: bij linzen, combi met kerrie en peper, marinades
- kerrie: bij pindasaus, marinades, kleine hoeveelheid bij bechamelsaus, wat ongebruikelijker maar erg lekker: bij aardappel, zeker als het gecombineerd is met wat peper
- nootmuskaat: bij bloemkool of spinazie
- ketoembar: voor marinades, lekker in combinatie met kerrie en peper
- peper: bij marinade, frietjes (gecombineerd met zout)
Smakelijk!
Toegevoegd na 3 minuten:
Nog een paar vergeten:
- paprikapoeder: bij champignons (als het gecombineerd is met room en gistvlokken)
- bonenkruid: bij peulvruchten. Maakt de vertering lichter, waardoor je minder last van winderigheid krijgt, dus erg handig. Smaak zit een beetje in de richting van de oregano.
- munt: in thee, salades, yoghurt
- verse peterselie: wat op kauwen als je knoflook hebt gegeten, vermindert de smaak en geur, handig als je erna bij iemand op bezoek gaat.
- rozemarijn: met knoflook en olie, lekker op broodjes in te dopen.