wat voor bonen zijn dit ?

Heb ze gekregen maar ja wat kan je ermee? Lekker recept is welkom en hoe klaarmaken BVD

Toegevoegd na 2 minuten:
Maar ben vooral benieuwt wat het zijn.En hoe klaarmaken

Toegevoegd na 2 uur:
Beter fotos?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De rood gespikkelde lijken mij 'rood gespikkelde nierboontjes' een ras dat veelal uit China komt en de andere lichte boontjes lijken mij, als ze inderdaad zoals op de foto ietwat gelig zijn, een oud landras als 'de Friese woudboon' of de 'Groninger strogele'. Gewone witte boontjes zijn ronder en iets kleiner lijkt mij. De gele bonen zijn zo'n beetje net zo groot als de bruine boon en crème of vaalgeel van kleur. Ze worden overigens nog steeds in Noord Nederland (op kleine schaal) verbouwd en liggen daar soms in de winkel of de boer biedt ze aan, op borden langs de weg. Ze worden ook in het najaar geoogst. Met gedroogde peulvruchten kan je de lekkerste eenpansgerechten maken. Ze hebben zoveel vezels en voedingswaarde dat ze vaak voor de vegetarische keuken worden gebruikt. Je kunt dus rustig vlees weglaten als je gedroogde peulvruchten gebruikt. Omdat ze gedroogd zijn, moet je ze wel eerst zo'n 8 uur weken in ruim water (500 gr. bonen op 2 liter water) en je kunt ze ook rustig een nachtje laten weken. Kook de peulvruchten dan in het weekwater gaar in 3/4 uur of 1½ uur, afhankelijk van de soort. Voeg geen zout toe als je niet wilt dat de velletjes kapot gaan, want zout bevordert dit. Giet de bonen dan af en verwerk ze verder zoals het recept aangeeft dat je wilt bereiden. Voor een soep kan je ze natuurlijk gewoon in het kookvocht laten en de ingrediënten erbij doen. Dan is het ook niet nodig dat ze heel blijven en kan je ze rustig met zout koken. Ik kan me zo voorstellen dat je die mooie rode heel wilt laten en bijv. door de rijst wilt doen. Giet de boontjes dan af en doe dat ook met 1 blikje maïs, even afspoelen in een zeef/vergiet. Meng dan 1 pepertje met wat zout en uitgeperste knoflook en fruit dit mengsel 1 minuutje , in een wok met wat hete olie. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt. Doe er dan de maïs en de gare boontjes bij en 1½ theel. vissaus en 1 el. sojasaus en roer alles voorzichtig erdoor. Roerbak zo'n 1-2 min. en doe er evtl. hamblokjes of restjes vlees bij. Als laatste doe je er gekookte rijst bij en 1 el. suiker. Meng alles goed en proef of je nog wat bij moet kruiden met zout, peper of vissaus. Roerbak tot alles goed warm is en meng er vlak voor het serveren wat versgehakte koriander of basilicumblaadjes door. Voor de gele boontjes kan je gewoon recepten aanhouden zoals voor witte/bruine bonen. Die staan er zoveel op internet.

Links zijn bruine bonen rechts is witte bonen. Voordat je ze gebruik moet je ze een nacht laten wellen omdat ze gedroogd zijn. Gewoon in water laten staan. Daarna kun je bonensoep of schotel maken.

Bovenste zijn bruine bonen, die daar onder citroenbonen, die rode gevlekte lijken een beetje op donkere kievitsbonen. Vrijwel alle gedroogde bonen kun je eerst weken (een nacht) en daarna koken. Kijk ook eens voor de soorten op bijvoorbeeld www.vreeken.nl en als zoekwoord droogbonen of bonen. Dan zul je zien dat er tientallen soorten zijn.

Wat je er mee kan? Behalve opeten (in allerlei schotels verwerkt) kun je er ook een gaatje in prikken en aan een snoer rijgen, al dan niet afgewisseld met een kraaltje. Vooral die bovenste zijn mooi: zoek te mooiste uit en maak er een ketting van. Deed ik vroeger ook. Had ik veel succes mee! Vroeger...

ik denk dat het ene witte bonen zijn ,maar het licht maakt ze iets geler,maar ik heb wel een lekker recept er voor ,tenminste hier vinden ze het lekker ,wel iets langer in de keuken 250 gram gedroogde witte bonen. zout 1 kilo rijpe pomodori tomaten olijfolie laat de bonen 1 nacht weken Kook de witte bonen en wat zout in ongeveer 45 min. tot 1 uur gaar als ze gaar zijn afgieten in een zeef intussen pureer je de tomaten helemaal fijn in een keukenmachine ,heb je die niet rasp ze dan en zeef ze dan dat je alleen vocht over hebt Zet dit met wat olijfolie op een matig vuur totdat het vocht is verdampt en een tomatensaus over blijft Meng de warme gare bonen met de tomatenpuree en zet dit apart de kip kan je al aan beginnen ,alleen af en toe kijken en roeren als het nodig is 4 kippenpoten of kipkarbonade,s 6 a 8 aardappelen,1 a2 winter wortels 2 a 3 flinke uien 1 groene en 1 rode paprika 2 theel.paprikapoeder 1 of 2 theel. pili-pili poeder naar smaak mag pikant zijn zout/peper olie en water Voorbereiding Kippenpoten in 2 stukken snijden of de kip karbonade in zijn geheel ,aardappelen schillen en in 4 stukken snijden ,uien in ringen snijden paprika;s schoon maken en in reepjes snijden wortels in ronde plakjes De bodem van de pan bedekken met olie uien en wortels er bij doen smoren tot het glazig is niet bruin laten worden kip erbij doen water er bij tot de kip net bedekt is laat dit sudderen ongeveer 15 min. doe dan de aardappelen en de paprika,s er bij en laat dit verder smoren tot de aardappelen zo goed als gaar zijn dan doe je de witte bonen in tomatensaus er bij die je apart hebt gezet ,en dit laat je nog 10 min. pruttelen voorzichtig roeren even proeven of hij goed van smaak is hij mag best licht pikant zijn

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100