Wat is het verschil tussen vondant en marsepein ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fondant is een substantie die in de vorm van een soort deeg vaak gebruikt wordt voor de vulling van bonbons. In glazuurvorm wordt fondant bijvoorbeeld gebruikt om marsepein, gebak, soezen en koeken te versieren. Roze koeken zijn bedekt met roze fondant. Fondant wordt gemaakt door suiker en glucose te koken. Er worden vaak andere ingrediënten aan toegevoegd voor de smaak en kleur, zoals een alcoholische drank, koffie, citroen, chocolade enzovoort. Er is een bijzondere vorm van fondant: rolfondant. Rolfondant is een materiaal vergelijkbaar met marsepein. Het wordt gebruikt voor taartdecoratie, als bekleding van de taart en om diverse versieringen te maken. Marsepein is een deegachtig mengsel van gemalen amandelen en suiker. Marsepein wordt vaak gebruikt om gebakjes en (bruids)taarten te decoreren. Het bevat meer suiker en minder amandelen dan amandelspijs. De structuur van marsepein is fijner dan van amandelspijs. Aan marsepein worden vaak (natuurlijke) kleurstoffen toegevoegd. Het belangrijkste verschil is, dat amandelen een ingrediënt zijn van marsepein; in fondant zitten geen amandelen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fondant
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marsepein

Marsepein is vettiger dan fondant, dat komt door de amandelen die erin verwerkt zijn.

Bronnen:
http://www.taartenmaken.nl/fondant-of-marsepein/

Het belangrijkste verschil zit in de ingrediënten. Fondant is gemaakt van vooral poedersuiker met wat eiwit en 1 of meer theelepeltjes vloeibare glucose, ligt aan de hoeveelheden. Het is wit, maar er kan een kleurstof aan worden toegevoegd om het een kleurtje te geven. Marsepein bestaat uit half poedersuiker, half gemalen gepelde amandelen of amandelmeel en wat eiwit. Er wordt nog vaak een smaakje aan toegevoegd zoals geraspte citroenschil, rozenwater of oranjebloesemwater. Je kunt het uiteraard ook een kleurtje geven. Bij fondant zullen de kleuren echter sprekender en echter zijn dan bij marsepein, omdat fondant echt wit is en marsepein, vanwege de niet echt witte amandelen de kleuren beïnvloeden. De kleuren worden dan automatisch iets donkerder. Fondant droogt ook uit, daarom kan je er goed decoraties uit maken die hun vorm moeten behouden. Je moet dus sneller werken bij fondant want eenmaal droog behoudt het zijn vorm en is het harder geworden. Marsepein is vanwege de amandelolie altijd vettiger en glanst ook meer. Het zal nooit hard worden en zacht blijven van structuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100