Ik maak wel eens een kwarktaart met speculaasbodem die ook in de oven gaat.
Ik verkruimel daarvoor eerst 200 gr. speculaasjes in de keukenmachine en vermeng die met 60 gr. gesmolten boter. Dit roer ik goed door elkaar en stort het dan in een ingevette springvorm. Met de voet van een wijnglas stamp ik de kruimelbodem dan goed aan in de vorm. dit gaat handiger dan met je hand uitdrukken.
De oven staat intussen voor te verwarmen op 150 graden C.
Dan klop ik 600 gr. kwark met 200 gr. Mascarpone (kan ook met crème fraIche) samen met 50 gr. witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, een beetje kaneel en een snufje zout door elkaar en doe er één voor één kloppend 3 eieren door en wat honing.
Dit geheel giet ik in de vorm op de kruimelbodem en dan bak ik de taart zo'n 35-40 min.
Ik laat de taart dan uit de oven nog 5 min. afkoelen en haal even een lang mes langs de rand zodat die loskomt van de vorm.
Ik laat de taart nog 10 min. afkoelen en maak de vorm los en haal hem van de bodem om hem op een taartplateau te zetten. Dan laat ik hem helemaal afkoelen en zet hem nog 1 uurtje in de koelkast om helemaal op te stijven.