Kun je recepten waar wijn in moet ook voor kleine kinderen gebruiken?

Ik krijg komend weekend eters en zet o.a. pasta met bolognesesaus op het menu. Normaal doe ik daar rode of witte wijn doorheen, maar nu eten er ook kinderen in de leeftijd 3-4 jaar mee.

Kan ik gewoon wijn in het recept gebruiken omdat de alcohol verdampt, of is datgene wat er achterblijft toch slecht voor kinderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vrijwel iedereen die ik erover spreek blijkt het te denken: als je kookt met alcoholhoudende drank, verdampt de alcohol daar volledig uit. En dat is dus niet waar. Nee, dronken zul je er niet snel van worden, maar je krijgt wel degelijk alcohol binnen. Het United States Department of Agriculture heeft dat proefondervindelijk vastgesteld. Als alcohol wordt toegevoegd aan een kokende vloeistof die daarna van de warmtebron wordt gehaald, verdampt 85% van de alcohol. En voor degenen die menen dat bij flamberen alle alcohol verdwijnt: daarbij blijft er zelfs 30% van het oorspronkelijke volume achter. Ook bij sudderen tegen de kook aan kun je wachten tot je een ons weegt, er blijft altijd nog wat alcohol in het gerecht achter. Na een kwartier 40%, na een half uur 35%, na een uur 25% en na 2,5 uur nog altijd 5%. De meeste mensen zullen dat niet erg vinden. Maar als er aan uw tafel bijvoorbeeld kleine kinderen, geheelonthouders of moslims meeëten, is het toch iets om in het achterhoofd te houden.

Bronnen:
http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/a...

Ja, normaal gesproken verdampt de alcohol bij het koken dus blijft alleen de smaak achter.

Ja dit kan.. In feite moet de wijn tot meer dan ongeveer 70°C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37°C ligt.

Maakt niet uit hoe sterk de drank is die je in de gerechten stopt, de alcohol verdampt gewoon. Dus laat die kinderen maar lekker smullen :-)

Heel goed dat je hier aan denkt. Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht. Dit gerecht moet dan wel het een kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentages hangt ook af van de manier van koken. Ook geldt: hoe meer alcohol je in het gerecht doet, hoe meer alcohol er achter blijft. Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol: Even laten koken: 15% Flamberen: 25% 15 minuten laten pruttelen: 60% 1 uur laten koken: 75%. Een scheutje wijn door de saus zal geen kwaad kunnen, want als je de saus een kwartiertje laat pruttelen, is 60% verdampt en dan nog eens gedeeld door het aantal mensen dat mee-eet, is de alcohol in het gerecht te verwaarlozen. Toch zou ik het in dit geval bij een klein scheutje houden.

Bronnen:
http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=qe...
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/ar...

Ja, want de alcohol vervliegt door het kookproces en blijft alleen de smaak over.

Ik zou het gaan overleggen met de ouders.Alcohol verdampt wel maar soms preof je het wel.Als ze drank door mijn eten doen dan proef ik dat.Je kan ook 2 aparte sauzen maken dan weet je zeker dat je goed zit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100