Voor de Noorse keukenliefhebbers... Is er in Nederland ook Kjøtkåkesaus te krijgen? Of hoe je dat ook schrijft.

Weet jij het antwoord?

/2500

ik ken het alleen als gehaktballetjes: de Noorse varianten zijn eenvoudiger dan de Zweedse. De gehaktballetjes worden geserveerd in een bruine saus (saus espagnol) in plaats van een crème-saus. Dit gerecht wordt vaak gegeten in combinatie met aardappelen, gestoofde kool en erwten of wortels. Populair is ook het gebruiken van een jam van rode bosbessen als extra saus voor over het vlees.

Bronnen:
http://eten-en-drinken.infonu.nl/buitenlan...

Je kunt gewoon een cranberrysaus nemen. Dit wordt origineel ook bij de Kjöttkaker geserveerd. Kjöttkaker; 700 gr. rundergehakkt, 1 ui, gesnipperd, 2 eidooiers, 1 eetl. kappertjes, 1 bietje, gekookt en in blokjes, 1 eetl. mosterd. Meng alle ingrediënten en voeg peper en zout naar smaak toe. Maak hiervan 24 balletjes. Bak ze bruin en laat ze 10 min. sudderen. Serveer met een cranberrysaus. Toegevoegd na 2 uur: Sint Lucy is een populaire feestdag in Scandinavië. Een traditioneel recept is hier hertenragout met cranberrysaus. Misschien kan je ipv hertenvlees dan gehaktballetjes nemen en krijg je de cranberrysaus zoals die in Noorwegen gemaakt wordt? Zij doen, als het vlees gebakken is, 2 dl. bouillon en 1 dl. rode wijn erbij, 1 handje geknipte tijm, 100 gr. gekookte veenbessen, peper en zout naar smaak en laten dit 10 min. sudderen. Uiteraard is dit de hoeveelheid bij een ragout van hertenvlees. Ze zetten dit dan in de oven, doen er champignons bij en bakken het dan nog 35 min. op 200 graden C. Je hebt zo in elk geval een indruk hoe zij de cranberrysaus maken. Maar je zou ook een saus kunnen maken van cranberryjam/-compote.

Bronnen:
www.worldcook.net

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100