Allereerst moet je weten dat de kans dat je écht ziekmakende bacteriën zitten op kippenvlees en varkensvlees gelukkig niet zo groot is als men misschien zou denken. Denk hierbij aan Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus aureus...
Bij voorbeeld: besmettingsgraad met Salmonella bij pluimvee is inderdaad hardnekkig, maar dankzij inspanningen van de sector (onder druk van regelgeving vanuit Brussel, niet alles uit Brussel is slecht) wordt dat steeds minder. De laatste cijfers laten zien dat ongeveer 2% van de koppels levende kippen besmet zijn met Salmonella. Dat vertaalt zich in ongeveer 0,5% van het vlees in het schap dat daadwerkelijk besmet is met Salmonella. De kans van Salmonella in varkensvlees is nog kleiner.
Maar goed, hoe klein de kans dan ook, is het je goede recht om niet ziek hiervan te worden!!
Kippenvlees en varkensvlees bij elkaar is geen groot probleem, omdat je doorgaans deze twee soorten goed doorbakt vóór consumptie. Dus ook al had je een kruisbesmetting gehad, dan zou je de ziekmakende bacteriën toch doden.
Sterker nog, varkensvlees en rundvlees zijn van binnen zo goed als steriel. Alleen de buitenkant is besmet met bacteriën. Dus in theorie kan je een stuk varkensvlees licht rosé van binnen laten, en toch geen bacteriële infectie krijgen. Ik raad het je toch niet aan omdat varkensvlees besmet kan zijn met microscopische parasieten (b.v. Cryptosporidium of Toxoplasma), dus toch verstandig om door te bakken.
Pluimveevlees is anders. Vogels ademen via luchtzakken. Dat zijn letterlijk zakken die door het hele lichaam, in de botten en tussen de spieren zitten waarmee vogels ademen en hun gewicht (voor het vliegen) laag houden. Hierin kunnen bacteriën zich nestelen, en hierdoor is zelfs de binnenkant van de spieren van een kip niet per se steriel. Vandaar de bekende waarschuwingstekst op kip van "Geef schadelijke bacteriën geen kans. Door en door verhitten...".
Dus: geen paniek!
Normaal ontdooien, normaal bakken (onthoud dat: door en door verhitten) en rustig opeten.
Het grootste risico is dat je tijdens de voorbereiding van vlees via je handen, messen, snijtafel, kraan, enz. andere producten besmet raken en je hierdoor ziek wordt.
Kijk de link van het RIVM voor een uitleg over kruisbesmetting, enne...
Eet smakelijk... en veilig!
- Bronnen:
-
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen...