hoe komen er figuurtjes in pannenkoeken als ze in de pan bakken?

ik was laatst pannenkoeken aan het bakken en ik zag toen allerlei figuren in de pannenkoeken maar ik vroeg me af hoe komt dat nou.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt door de aanraking.van het beslag met de hete pan. Hoe meer vet of olie in de pan hoe grilliger het patroon. Het vocht in het beslag gaat drijven en 'spetteren' op de olie/het vet. Daardoor zweven er plekken boven de pan bodem doordat er watersamp tussen pan en beslag blijft zitten. Deze stukken worden wel gaar maar blijven blank en delen die wel in contact komen met de pan worden worden bruin. Als nu een pan neemt met een hele goede anti-aanbaklaag en je doet daar het beslag in dan krijg je hele egale pannenkoek. Experimenteer maar eens met, verschillende soorten vet of olie en vlam hoogtes dan zul je zien dat je verschillende patronen krijgt

Dat komt omdat het beslag nog vloeit in de pan. Dus de toplaag van de pannenkoek is nog aan het "bewegen", daardoor kunnen er figuurtjes ontstaan. Je kan dit een beetje manipuleren als je met de pan draait.

Bedoel je de gaatjes die in het beslag ontstaan als het in de pan ligt? Deze gaatjes ontstaan doordat er een rijsstof zoals gist of bakpoeder in het beslag zit. Hierdoor ontstaan in het beslag zelf kleine belletjes (het werkt als een soort koolzuurgas in een fles prik)en hierdoor komt het deeg iets omhoog en wordt iets dikker van omvang als de koek gaar is. Probeer maar eens om te veel gist in het beslag te doen. Je zult zien dat je dan pannenkoeken met veel gaten erin overhoudt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100