Waarom gaat een pan pas stomen/dampen, als je het gas uitzet?

Het valt mij telkens op wanneer ik een pan soep kook of een wokmaaltijd bereid, er ineens flinke walmen uit de pan komen, pas wanneer ik het gas uitzet. Waarom niet of nauwelijks damp terwijl het gas nog aan is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het gas nog brandt komt er toch echt meer damp af, maar die zie je niet. Als je het gas uitdraait komt de damp in aanraking met de koudere lucht uit de omgeving en begint dan te condenseren. Waterdamp zie je niet maar hele kleine condensdruppeltjes zie je wel. Toen het gas nog aanstond vormden de hete verbrandingsgassen van de vlam een scherm waardoor de waterdamp en de koudere omringende lucht van de keuken niet bij elkaar konden komen; de damp condenseert dan pas later b.v. in de afzuigkap of het afvoerkanaal of tegen een ander kouder voorwerp waar het langs komt.

Omdat het vuur de lucht rond de pan ook opwarmt. Warme lucht kan meer vocht bevatten zonder dat je dit ziet. Wanneer je het vuur uitdraait koelt de lucht af en wordt het vocht in de lucht weer damp. Met het vuur aan vormt deze damp zich ook, maar meer geleidelijk en hoger boven de pan.

Dan wordt de damp niet omhoog geslingerd, maar mag zelf opstijgen... Als het omhoog getrokken wordt, dan zie je dat niet... Maar als het er omheen blijft hangen wel...

Dit is afhankelijk van het formaat van de pan. Bij een kleine pan wordt de lucht tot boven de rand verwarmd, daardoor blijft de lucht en damp op hoge temperatuur tot het uitelkaar gedreven is (laat je het langer opstaan zal uiteindelijk wel je keuken wit staan van de stoom, afhankelijk van de temperatuur). Bij een grotere pan zal het mogelijk direct gaan stomen als je de deksel oplicht. Omdat de warmte vlak boven de pan al weer danig is afgekoeld (het maakt dus ook uit of je de deksle erop hebt of niet).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100