Zit er smaakverschil tussen witte en donkere basterdsuiker?

Ik wil een taart maken en in het recept staat witte basterdsuiker, maar ik heb alleen donkere in huis.
Ik snap dat het de kleur van de taart beïnvloed... :-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Basterdsuiker is witte (kristal)suiker met melasse. Aan donkere basterdsuiker wordt ook een karameloplossing toegevoegd en kunstmatige kleurstoffen. Bij lichte basterdsuiker minder dan bij donkere. Hierdoor heeft de basterdsuiker een andere en specifiekere smaak. Door toevoeging van basterdsuiker drogen taarten minder snel uit dan bij gebruik van gewone suiker. Daarom wordt soms juist voor basterdsuiker gekozen. Bij koekjes zorgt het er soms voor dat ze wat zachter blijven en wordt soms juist voor kristalsuiker gekozen. Omdat basterdsuiker al fijner is dan gewone witte suiker zorgt het ook voor een betere vermenging, zeker als je de suiker even zeeft. Met witte suiker kan dat ook als je hele fijne witte suiker koopt. Als je geen witte basterdsuiker hebt kan je dus de bruine wel gebruiken, al zal het de smaak iets beïnvloeden. Dat is niet negatief, er zijn zat recepten voor taarten met bruine basterdsuiker.

Bronnen:
http://www.mijnreceptenboek.nl/ingrediente...
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/me...

Ja, er zit ook enigszins smaakverschil in. Maar hoe omschrijf je die. Witte basterdsuiker is alleen zacht zoet, maar bruine geeft ook de sensatie van suikerriet - meer uitgesproken. Toegevoegd na 2 minuten: Het hangt er vanaf welke soort taart je wilt gaan maken of bruine basterd erbij past. Bij kruidkoek kan het sowieso. Bij sommige soorten fruit is het lekker, bijvoorbeeld banaan. Bij rijst combineert het ook uitstekend.

Bruine basterd heeft een eigen smaak (doet me in de verte aan zoethout denken) en dat zal niet overal het beste mee combineren, wel met dingen als mocca of cacao maar minder met vruchten o.i.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100