Ik probeerde eend te maken in de oven.. waarom krijg ik 'm binnenin niet goed?

Ik zet de oven zo heet als in mijn receptje staat en toch blijft de eend vanbinnen nog volledig rood en aan de buitenkant bruin.
Hoe dan ook mislukt mijn vlees elke keer als ik het in de oven probeer te bereiden.
Ik word er wild van want ik wilde eend in de oven maken met nieuwjaar als de schoonouders komen eten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tip: Is het vel nog niet tegen zwart aan, braad m dan langer (sorry voor de open deur), is die al wel bijna zwart; bestrijk m regelmatiger met braadvet of braad in het vervolg op een lagere temperatuur (bijv 10 of 20 graden lager). Braad de eend zolang door, tot de korst bruin is. Doordat dit veel langer duurt, heeft de warmte meer tijd om ook middenin te komen. Wel uitkijken voor uitdroging; regelmatig de eend kwasten met olijfolie of braadvet. De reden dat de eend niet goed gaar wordt binnenin, kan veroorzaakt worden dat de plek in de oven niet goed is. Boven in de oven is het veel heter dan onderin. Dit geld vooral bij de 'niet-hete' luchtovens. Bij heteluchtovens kan de werveling niet helemaal optimaal zijn, waardoor 'de kans van inslag' van de hete luchtmolecuultjes op je eend kleiner is en dus de warmte-overdacht lager. Voorverwarming kan vergeten zijn of ove(n)haast zijn gebeurt... De eend kan een te lage begin temperatuur hebben bijvoorbeeld uit de diepvries, of te veel water bevatten (supermarkt eenden, kunnen daar last van hebben, dat is een commercieel trucje). Ten slotte is het gewicht een gewichtige zaak! Een beetje grotere eend maakt het veel moeilijker om te garen binnen in. Tenslotte nog een tip: maak een (beter) hitte-kanaal naar het binnenste van de eend (of gebruik een niet aangestampte vulling). Het vlees dat je daarvoor eruit haalt, kan eventueel later weer terug worden geplaats. Met alle tips kan het niet mislukken. Als de eend erg lekker is, nodig je dan alle Goeie vraagers uit in het nieuwe jaar?

Is je oven echt detemperatuur die je denkt dat hij is? leen eve een over thermometer in de buurt om dat te bekijken. Zo ja: Is je vlees wellicht compleet gekoeld, engaat hetrecept uit van vlees op kamer temperatuur? uiteraard kan je altijd je vlees langer in de oven laten staan, eventueel met een lagere temperatuur om verbranden tegen te gaan. Succes!!

Je wordt wild, omdat je wilde eend die je in de oven wilde maken, niet wilde lukken? Kijk eens op de verpakking van de eend, of in een kookboek. Je moet de eend op kamertemperatuur (dus niet diepvries) in een oven leggen die warm genoeg is, maar niet té heet. En de tijd aanhouden die aangegeven wordt. Bij mij lukt het altijd prima met andere soorten vlees (rosbief, rollade, kip), door gewoon te doen wat er staat. Wel goed van je trouwens, om eerst te oefenen, voordat je schoonouders komen. Je hebt dus nog tijd genoeg om de juiste tijd en temperatuur in de vingers te krijgen. Je kan nog 12 dagen 12 eenden in de oven uitproberen :-)

Op 70° braadt je vlees al... Het binnenste moet meer dan een uur op minstens 70° zijn en blijven... Dan wordt het goed malt binnen... zoek op youtube: The science of cooking... en een van die afleveringen vertelt je dit...

Heb je al een vleesthermometer? Dat is een goed hulpmiddel om de temperatuur binnen in het vlees te meten. Ik weet niet wat de temperatuur van gebraden eend moet zijn. Vraag dat aan de poelier.

Bronnen:
www.poelier.nl

een eend "maken"moet je overlaten aan 2 andere eenden ( het mannetje en het vrouwtje:) .........sorry kon het niet laten .......

Je oven een hogere temperatuur geven lijkt me niet nodig. Wat je wel kunt doen is de oven op een lagere temperatuur zetten en dan de eend afgedekt een tijdje laten na garen.!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100