Bestaan er gezonde zoutvervangers?

Zout is gif als je er teveel van binnen krijgt. Gemiddeld consumeren we 6 gram per dag terwijl 1,5 gram voldoende is. Met als consequentie hart en vaatziekten. Bestaan er geen alternativen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Geen kant en klare maaltijden of componenten eten. Zelf je voedsel en sausen bereiden. Geen gezouten snacks eten enz. Alternatieven : Kruiden, Selderij, Lavas, vers gemalen pepers En een nieuwe zoutvervanger die goed schijnt te werken "Purac NA4. http://evmi.nl/product-ontwikkeling/purac-brengt-zoutvervanger-na4/

Er zijn ook gezondere varianten van ons keukenzout. Zo is er 'herbamare' van dr. Vogel. Een dieetzout met vele verse biologisch geteelde groente, tuinkruiden en specerijen. Het product is gegarandeerd natriumarm, plantaardig, glutenvrij en vrij van kunstmatige smaakversterkers. Je vindt het bij reformhuizen en drogisterijen als Kruidvat Ook Lo-salt in de supermarkt is een goed alternatief. Toegevoegd na 10 minuten: Er zijn natuurlijk veel kruiden die je als smaaktoevoeging kan gebruiken bij een zoutarm dieet, maar je mist toch vaak het pittige smaakje dat zout nu eenmaal heeft. De smaak van zoutarme Herbamare Natriumarm heeft een toevoeging van de als kelp bekende zeewieren. Deze zijn rijk aan mineralen en jodium en geven hierdoor net dat beetje meer smaak. Alle bestanddelen worden overigens vers in het zeezout verwerkt en vacuüm gedroogd. Groenten en kruiden die erin zitten; prei, ui, paprika,maggiplant,mierikswortel,tijm. rozemarijn, basilicum,marjolein, peterselie, selderij, citroen, knoflook en spinazie.

Kristal zout is beter dat klassiek keuken zout, maar vergeet niet de jodium dat heb je echt ook nodig.

Gewoon zout is bijna 100% natriumchloride. LoSalt is een merk zout dat maar ongeveer 33% natriumchloride bevat, en voor de overige rest vervangen is door kaliumchloride. Je kan dus 3 keer zoveel ervan gebruiken om evenveel "zout" (natriumchloride) binnen te krijgen als bij gewoon zout. Het smaakt ongeveer hetzelfde als gewoon zout, in gerechten proef je geen verschil. Net als bij gewoon zout heb je ook LoSalt waaraan jodium toegevoegd is. Het is te koop in supermarkten.

Er bestaan helaas geen echte zoutvervangers. Alleen kaliumzout (dieetzout) wordt weleens als zodanig benoemd. Echter hiermee moeten mensen vaak ook oppassen, omdat er véél kalium in zit. Patiënten met nierziekten of met bepaalde medicatie bij hartfalen kunnen hier ook veel problemen mee krijgen. Om zoutloos eten een beetje aantrekkelijk te maken, kan gebruik gemaakt worden van verschillende kruiden. Toegevoegd na 1 minuut: http://www.smakelijketenzonderzout.nl/news/20/249/Zoutvervangers

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100