Wat kan nog gebruiken in de plaats van sojasaus voor te marineren ?

ik eet graag chinees, oosters maar een nadeel er zit bij meeste recepten sojasaus in en dat kan dus niet verdragen.
Wie weet nog om eten dan te kunnen kruiden zonder die soja saus ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Andere sauzen die vaak in de oosterse keuken worden gebruik en als alternatief kunnen dienen zijn: - Oestersaus - Bonen sausen (b.v. Hoisinsaus, Zoete bonensaus) echter deze vaak van sojabonen gemaakt maar niet altijd gefermenteerd zoals bij soja saus. Misschien kun er daardoor wel tegen? - XO mushroom sauce - Currypasta's Vooral Hoisinsaus is goed in marinades! Oestersaus heeft ook variaties zonder soja als dit is waar niet tegen kan. In China wordt dit echt heel veel gebruikt. Toegevoegd na 9 minuten: Het leren van het maken van goed kruide/curry pasta's is ook echt heel belangrijk. In de link van southeastasianflavors.com vind je bijvoorbeeld hoe ze in Malaysia satay maken met zo'n pasta. Dit bevat geen soja! Deze is anders dan de Indonesische, maar heel erg lekker. Zo maak ik het altijd.

Bronnen:
http://southeastasianflavors.com/MagazineA...
http://www.aziatische-ingredienten.nl/cate...

Tandoori kruiden.

Je kan alles marineren in olijfolie met kruiden, of gebruik enkel de Oosterse kruiden, met citroensap, in India marineren ze ook in yoghurt. Je hebt ook nog oestersaus, die lijkt er een beetje op.

Maak een marinade van 3 stengels citroengras (Sereh, te koop bij de toko) in de lengte gehalveerd, 5 cm verse gember fijngesneden, paar takjes koriander blaadjes geplukt, 5 tenen knoflook geperst, 6 limoenblaadjes (toko), 1 citroen (liefst biologisch), flinke snuf gemalen komijn, zout, versgemalen peper, en 2 eetlepels sesamolie.

Bronnen:
http://www.smulweb.nl/recepten/1125373/Geu...

Kan je niet tegen de sojasaus vanwege de tarwe? Heb je gluten intollerantie? Ik weet niet of er een toko bij je in de buurt is, maar dan kan je van Thai Delight een sojasaus kopen die op basis van maismeel gemaakt is. Wat ook lekker is ; de zoete chilisaus. Vaak ook in de super te koop bij de Aziatische produkten. Kan je ook heerlijk mee marineren en kruiden.of door de wok roeren bij vlees/gevogelte en groenten. Ik dacht ook eerst aan oester/vissaus, vooral de Chinese gerechten vragen daarom, maar hierin zit ook tarwe. Je kunt overigens ook heerlijk kruiden met geraspte verse gember, rijstwijn (ook droge sherry kan) sesampasta of trassi (garnalenpasta= echter meer Indonesisch) niet te vergeten vijfkruidenpoeder (is zó aromatisch!)en smabal badjak is een heerlijke niet zo hete smaakmaker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100