Laten we even uitgaan van een hele braadkip. Dan moet je constateren dat een deel van de biologische buitenkant zich aan de culinaire binnenkant van die kip bevindt. Het maag-darmkanaal wordt namelijk in de biologie als buitenkant van het lichaam gezien. Als je bedenkt dat er in feite een open verbinding is tussen mond en anus begrijp je wat hiermee bedoeld wordt.
Omdat slachtkuikens (want ze zijn doorgaans maar een week of 12 oud) tamelijk kleine dieren zijn die in een moordend tempo geslacht worden is de kans op besmetting van de vleesgedeeltes met maag-darminhoud levensgroot. Dit in tegenstelling tot de slacht van grote dieren, waarbij het er een stuk rustiger aan toegaat. Althans in ons land, want in de VS waren er ook veel klachten over met feces gecontamineerd vlees voor de hamburgerketens. Dit werd veroorzaakt door alweer het moordende tempo van de verwerking.
Om een lang verhaal kort te maken is de kans op besmetting van het kip[vlees door in de vogeldarmen levende parasieten uitermate groot door de snelle en daardoor onzorgvuldige verwerking in slachterijen. Uiteindelijk is de lage prijs die we voor kip wensen te betalen een belangrijke oorzaak.
Het gaat in ieder geval vooral om de kans dat het vlees besmet is en die is bij pluimvee groot.