Te hete olie en daardoor uitgelopen bitterballen ? Svp extra uitleg lezen, vraag : waarom ?

Heb geen friteuse, wel een hele grote 'ouderwetse' (oranje) braadpan, die ik gevuld met 3 liter zonnebloemolie als frituur gebruik.
Heb olie, op wokvlam, 15/20 minuten laten opwarmen, dan plukje broodkruim om te checken of het heet genoeg is, ja.
Eerste portie bitterballen(van Dobben - advies 4-6 minuten frituren) er in, kookwekker op 5 minuten. Af en toe met grote frituurschep er in om te kijken of ze bruiner worden. Na 5 min. klaar : perfect.
Pan op laag vuur laten staan.
Na ongeveer 30/45 minuten 2e portie er in. kookwekker op 5 minuten. Halverwege even gekeken, 1 bal uitgelopen, 1 bal aan het breken, ballen na 5 minuten er uit: niet bruin een paar uitgelopen en niet knapperig.... WHY ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Pan op laag vuur betekent juist dat de olie na drie kwartier teveel afgekoeld is, in plaats van te heet. Daardoor schroeiden de bitterballen niet snel dicht, maar werden ze week en gingen stuk. De volgende keer toch maar wel eerst een broodkruimtest doen!

Hou het vuur op gemiddeld pitje, hou de bitterballen goed in de gaten en je merkt vanzelf wel wanneer ze goed zijn (test er bijvoorbeeld eentje op 4,5 en 6 minuten)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100