Welk kruid is dit?

Tijdens een etentje zat er een heel apart kruid op mijn tonijn. Het zag er een beetje uit als een klein paar muntblaadje. Ik vond het naar munt, en een beetje naar koriander smaken. Mijn tafelpartner vond het ook een beetje komijn-achtig smaken. Bij navragen zei de serveerster dat het iets heette als 'changere po' (ze was erg slecht te verstaan). Ik heb geprobeerd het te googlen, maar zonder resultaat.
Is er iemand die weet welk kruid ik op mijn bord heb gehad?

Toegevoegd na 8 uur:
Als hobbykok en medewerker van een hoogstaand restaurant ken ik de meest gangbare verse en gedroogde kruiden wel, deze was echt totaal onbekend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik afga op je keuze en dus tonijn en soort (wereld) restaurant dan vermoed ik dat het wel eens verse (blad)koriander (Cilantro) kan zijn geweest? In poedervorm (ketoembar meestal) totaal onvergelijkbaar met de smaak van vers! Eigenlijk is de smaak als vers kruidje niet eenvoudig te vergelijken met een andere... Andere optie is alsnog jonge verse oregano, want ook die past goed bij o.a tonijn. Maar mogelijk komen we verder als je je hele gerecht erbij verteld en ook vanuit welk land het gerecht? :) Toegevoegd na 28 minuten: Aha, ja dan wordt het echt ff anders haha, dan zou het heel misschien dit kruidje kunnen zijn (deze had ik in vorige tuin en met veel zon erop is de smaak inderdaad zeer licht komijnachtig maar ook iets frisser? http://www.lekkeruitdetuin.nl/producten/shiso-purper

Mogelijk is het een cress-soort. Dat is momenteel erg "in" en wordt bij veel moderne restaurants gebruikt. Hieronder een site van een kweker, met een overzicht van veel soorten. Misschien staat hij daar tussen!

Bronnen:
http://benelux.koppertcress.com/collection

Ik denk dat het Shisoblad geweest is. De shisoplant of 'perilla' (perilla frutescens) is een eenjarige plant die inderdaad tot de muntfamilie behoort. Er bestaat een groene en purpuren variëteit van, De bladeren lijken op die van de brandnetel maar zijn iets ronder van vorm. De essentiële oliën geven een sterke smaak met een even grote intensiteit als die van munt of venkel. De purperen shiso geeft een komijnachtige smaak. Hij wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt. De plant stamt ook uit Oost-Azië en vooral uit China, Japan en Korea. Inmiddels is hij wereldwijd verspreid en ook in Europa zijn er ondernemingen gespecialiseerd in de teelt ervan voor levering aan restaurants. In japan wordt hij niet alleen 'shiso' genoemd maar ook 'aojiso' voor de groene variëteit die veel als smaakmaker gebruikt wordt bij sashimi (rauw gesneden vis) In reepjes gesneden wordt hij gegeten in salades, spaghetti en in tal van vlees-visgerechten. De purperen variëteit wordt 'akajiso' genoemd. Hij wordt daar veel gebruikt als kleurgever aan ingemaakte pruimen en in combi met de pruimenpasta om een soort gerolde sushi te maken. In de westerse keuken wordt akajiso als decoratieve sla gebruikt. Kijk eens op deze site om te zien of het hem is die je bedoelt. Ik kan momenteel niet plakken/knippen. www.groentenenfruit.nl/veggipedia/shiso-purper

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100