Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bederft 'Herman' niet?

Ik heb de Herman cake gekregen. Ik moet al vrij snel melk toevoegen, maar bederft dat dan niet? Herman moet namelijk niet in de koelkast...

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Koken
3.9K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
nee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
de cake is er zo voor gemaakt

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Ik maak zelf ook Herman en als ik aan een nieuwe begin doe ik de ingrediënten erbij en doe ik er een theedoek overheen (over de kom waar het in zit) en dan zet ik het gewoon op het aanrecht. Als ik genoeg heb voor een paar weken doe ik hetgene waar je normaal mee begint in de vriezer. Als je dan weer Herman gaat maken kan je het er gewoon uithalen (wel even laten ontdooien natuurlijk ;)) en dan kan je gewoon weer verder. Dus nee, het hoeft niet in de koelkast.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
ik heb al heel wat hermans gemaakt, en nee, het bederft niet.
het hoort buiten de koelkast te staan.
hij gaat heerlijk worden, smikkel ervan! :)
(Lees meer...)
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nog nooit van gehoord. Rijst dat de pan (schaal) uit? En bak je dat af? Op google snapte ik niet helemaal wat je er na de 10e dag mee doet. Iemand meer uitleg?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je deelt het in vijven. 4/5 geef je weg en 1/5 doe je nog meer ingrediënten bij en die bak je.
Je gebruikt het woord "bederven", en in zekere zin, is het zo dat het de bedoeling is dat Herman gaat bederven, maar dan op een speciale manier.
Als je i.p.v. 'bederven' gebruik je het woord 'gisten' of 'fermenteren', dan klinkt het minder onaardig!

Herman bevat namelijk gist. Precies dezelfde gist die de bakker gebruikt voor je brood.
Gisten zijn eencellige "beestjes" (geen bacteriën, maar eukaryote cellen van het geslacht Saccharomyces) die voor z'n groei suikers gebruiken, en deze omzetten in CO2 (vandaar de gasvorming en het rijzen van het deeg) Naast de productie van gas, ontstaan ook talloze andere stoffen die voor de kenmerkende smaak en textuur van gefermenteerde producten zorgen.
Typisch van het fermentatie proces is dat door de uitbundige productie van CO2 en andere stoffen de pH van het deeg laag blijft (het deeg wordt zuur), en dat bemoeilijkt de groei van bacteriën of schimmels, die voor bederf (in tegenstelling tot fermentatie) kunnen zorgen.
Wel is het belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat met Herman, want als je erop gaat hoesten of zo iets, dan zou op dat plek toch bederf kunnen ontstaan.

Gisten groeien het beste op kamertemperatuur, in een vochtige omgeving, en met weinig zout. Daarom dat je Herman niet in de koelkast moet bewaren: hoe harder de gisten groeien, hoe kleiner de kans voor bederfbacteriën om te gedijen.
Als de temperatuur te hoog is (bv in de zomermaanden), dan kan Herman eerder 'honger' krijgen, omdat de gisten sneller groeien, en de suikers raken sneller op. De tijden zijn dus indicatief en sterk afhankelijk van de temperatuur in je keuken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding