Bederft 'Herman' niet?

Ik heb de Herman cake gekregen. Ik moet al vrij snel melk toevoegen, maar bederft dat dan niet? Herman moet namelijk niet in de koelkast...

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik maak zelf ook Herman en als ik aan een nieuwe begin doe ik de ingrediënten erbij en doe ik er een theedoek overheen (over de kom waar het in zit) en dan zet ik het gewoon op het aanrecht. Als ik genoeg heb voor een paar weken doe ik hetgene waar je normaal mee begint in de vriezer. Als je dan weer Herman gaat maken kan je het er gewoon uithalen (wel even laten ontdooien natuurlijk ;)) en dan kan je gewoon weer verder. Dus nee, het hoeft niet in de koelkast.

ik heb al heel wat hermans gemaakt, en nee, het bederft niet. het hoort buiten de koelkast te staan. hij gaat heerlijk worden, smikkel ervan! :)

Je gebruikt het woord "bederven", en in zekere zin, is het zo dat het de bedoeling is dat Herman gaat bederven, maar dan op een speciale manier. Als je i.p.v. 'bederven' gebruik je het woord 'gisten' of 'fermenteren', dan klinkt het minder onaardig! Herman bevat namelijk gist. Precies dezelfde gist die de bakker gebruikt voor je brood. Gisten zijn eencellige "beestjes" (geen bacteriën, maar eukaryote cellen van het geslacht Saccharomyces) die voor z'n groei suikers gebruiken, en deze omzetten in CO2 (vandaar de gasvorming en het rijzen van het deeg) Naast de productie van gas, ontstaan ook talloze andere stoffen die voor de kenmerkende smaak en textuur van gefermenteerde producten zorgen. Typisch van het fermentatie proces is dat door de uitbundige productie van CO2 en andere stoffen de pH van het deeg laag blijft (het deeg wordt zuur), en dat bemoeilijkt de groei van bacteriën of schimmels, die voor bederf (in tegenstelling tot fermentatie) kunnen zorgen. Wel is het belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat met Herman, want als je erop gaat hoesten of zo iets, dan zou op dat plek toch bederf kunnen ontstaan. Gisten groeien het beste op kamertemperatuur, in een vochtige omgeving, en met weinig zout. Daarom dat je Herman niet in de koelkast moet bewaren: hoe harder de gisten groeien, hoe kleiner de kans voor bederfbacteriën om te gedijen. Als de temperatuur te hoog is (bv in de zomermaanden), dan kan Herman eerder 'honger' krijgen, omdat de gisten sneller groeien, en de suikers raken sneller op. De tijden zijn dus indicatief en sterk afhankelijk van de temperatuur in je keuken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100