Hoe moet je basmati rijst koken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Basmati rijst koken: Breng een pan water aan de kook en voeg hier al roerend de rijst aan toe. Voeg eventueel naar smaak zout toe. Breng het water opnieuw aan de kook en laat de rijst, na kort omroeren ca. 10 minuten zachtjes koken op een laag afgestelde warmtebron. Gebruik voor het afgieten een zeef of vergiet.

Het koken van rijst hoeft niet moeilijk te zijn. Sterker nog : Als je een paar vuistregels in acht neemt, kan het niet mislukken. We starten met goed basismateriaal, dat overal goed voorhanden is : Basmati rijst en een kookpannetje met deksel. Per persoon reken je ongeveer 1 beker rijst, dat is ongeveer 150 gram. De rijst gaat in de pan. De rijst moet gekookt worden met water. Voeg water aan de pan toe totdat de rijst een (gemiddelde) duimdikte onder water staat. Dat is ongeveer 1,5 centimeter. Zet de pan met deksel op een matig vuur. Zodra de rijst kookt het vuur zo klein mogelijk maken : De rijst moet net aan de kook blijven. Na ongeveer 10 tot 15 minuten is al het water door de rijst opgenomen, en moet het vuur uit. Laat de pan met de deksel erop nog tenminste 10 minuten nagaren. Als je rijst maakt voor nasi, dus rijst om te bakken, dan moet de rijst goed zijn afgekoeld voordat je deze gaat bakken. De bereidingswijze van de rijst blijft identiek, maar je moet hem ruim van tevoren klaarmaken zodat hij goed is afgekoeld. Uiteraard is rijst koken op een andere manier of met een rijstkoker ook prima, maar ik heb hier een recept gegeven dat altijd en overal werkt, dus ook op plaatsen waar geen weegschaaltje of rijstkoker is

Bronnen:
http://koken.met.aschwin.net/pages/Rijst%2...

je kookt de rijst in een pan eerst water laten koken dan rijst erin en 8min laten koken afgieten bvb in een vergiet maar dan is de rijst nog niet gaar je kiept het weer terug in de pan en laat de rijst met deksel nog 15 min staan

Er is nogal wat discussie over of wassen nu wel of niet nodig is. De rijst zou er minder plakkerig door worden. Wil je wel spoelen, dan doe je de rijst in een schaal en vul je die tot de helft met water. Zachtjes met de hand door de rijst totdat het water troebel wordt. Herhaal dit proces drie keer totdat het water helderder wordt. Meet daarna anderhalf keer zoveel water als je rijst hebt af. Zorg dat de rijst gelijkmatig verdeeld op de bodem ligt. Voeg een snufje zout toe. Breng het water aan de kook op hoog vuur. Laat de rijst 2-3 minuten flink koken, even doorroeren en zet het vuur dan zo laag mogelijk en laat de rijst met het deksel op de pan zo’n 10 minuten zachtjes garen. Houd al die tijd het deksel op de pan. Draai het vuur uit en laat de pan, met het deksel erop, nog 10 minuten staan. Hierdoor wordt de rijst zacht en blijft er zo min mogelijk op de bodem plakken. Roer de rijst voorzichtig los met een vork, doe de rijst in een grote schaal en serveer stomend heet of laat het snel koelen voor een Nasi Goreng.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100