Wat is de toename van calorieën bij frituren?

Stel, je hebt een onbereid product van 200 kcal. Hoeveel calorieën bevat dit product na bereiding in een frituurpan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt heel erg af van het product. Een gefrituurde frikandel bevat nauwelijks meer kcalorieën dan een niet bereide uit de diepvries (259 tegen 241 per 100 g), terwijl voorgebakken patat frites na bereiding meer dan dubbel zoveel kcalorieën telt (311 tegen 129 per 100 g.

Bronnen:
http://nevo-online.rivm.nl

Er zijn 3 voornamelijke factoren die het aantal calorieën van een product bij het frituren beïnvloeden: 1) Gewoon de hoeveelheid frituurvet dat het product opneemt. 2) De hoeveelheid vet die het product verliest. Ja, ja, klinkt gek, maar als je b.v. vis frituurt, een deel van het visvet smelt weg en eindigt in je frituurolie -dat kan je zelfs ruiken- waardoor het uiteindelijke product zelfs minder calorieën kan bevatten dan vóór het frituren! 3) Het kookproces heeft invloed op de verteerbaarheid van levensmiddelen, en in de regel kan je lichaam meer nutriënten halen uit gekookt voedsel dan uit rauwe, dus het aantal calorieën die je lichaam kan gebruiken zal enigszins toenemen door het bakproces. Met afstand is 1 de belangrijkste factor, en zoals Keesvi in zijn antwoord heel terecht omschrijft, zijn er enorme verschillen tussen verschillende producten. Een uitstekende richtlijn is inderdaad de site van voedingswaardetabel. Aanrader!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100