Hoe komt het dat wanneer ik vlees ontdooi er zoveel vleesvocht vrij komt? Terwijl dit vlees "droog" ingevroren is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vlees bestaat voor een deel uit water. Door het invriezen verandert het aanwezige water in ijskristallen en beschadigt de celstructuur van het vlees. Hoe sneller je invriest hoe kleiner die ijskristallen worden en hoe minder beschadiging optreedt waardoor er minder vochtverlies ontstaat tijdens het ontdooien. Het vlees even laten rusten na het bakken, zorgt ervoor dat het nog in het vlees aanwezige vocht wordt vastgehouden.

je hebt hem net uit de vriezer gehaald en dan wil je hem laten ontdooien, het is de vocht zelf die vrij komt je haalt hem uit de vriezer en laat hem gelijk ontdooien dus het gaat dan allemaalvocht van het vlees weg doe hem dan eerst in de koelkast dan kan het vlees tot rust komen

Omdat invriezen relatief lang duurt, vormen zich door het vleessap ijskristallen en deze zijn schuld aan het ontdooivocht dat ontstaat. De ijskristallen smelten namelijk ook. Is vlees/vis professioneel ingevroren dan is het met apparatuur gebeurd waardoor zo'n produkt al binnen 10 min. compleet bevroren is en dan vormen er zich geen ijskristallen. Bij het ontdooien vind je dan ook geen vocht in de verpakking, als het zo langzaam mogelijk gebeurt. De beste methode is dan ook om het vlees op een schaal in de koelkast te leggen. Het vleeseiwit kan dan namelijk het vrijkomende vleessap weer opnemen. Daardoor blijft het vlees sappiger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100