is iets bakken in veel vet en het nadien met keukenrol afdeppen even mager dan iets bakken in weinig vet?

Iets bakken met weinig vet in een antikleefpan vind ik niet altijd even lekker : het wordt droog en niet gelijkmatig bruin.
Ik vroeg me nu af als ik iets bak (zoals vanavond : een veggie schnitzel) in meer vet en nadien zorgvuldig met keukenrol het vet zoveel mogelijk opslorp, ik dan niet ook een magerder gerecht heb. Dus of dit al dan niet (veel) vetter is dan iets dat met weinig vet werd gebakken.

Toegevoegd na 4 dagen:
twee nuttige antwoorden, kan helaas geen "'beste" kiezen uit de twee. bedankt in ieder geval, ik geef jullie allebei een plusje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is uiteraard minder vet dan met veel vet bakken en het niet afdeppen, maar over het algemeen nog een flink stuk vetter dan zonder of met weinig olie bakken. De meeste dingen zuigen het vet namelijk in zich op, en dat krijg je er dus niet vanaf gedept. Het verschilt natuurlijk per ingrediënt of het veel vet opneemt of redelijk weinig, veggie schnitzels nemen meestal behoorlijk wat vet op. Het droge van de burger kan je natuurlijk compenseren door de rest van de maaltijd wat vochtiger te maken (bijvoorbeeld met saus, tomatenpuree bijvoorbeeld bevat nauwelijks extra vet of calorieën). Maar bedenk ook: vet is niet per definitie slecht, ook vet hebben we nodig. Maar als je voor de rest al genoeg vet binnenkrijgt, is het inderdaad wel verstandig om het vet tijdens het bakken te beperken. Toegevoegd na 2 minuten: Je kan ook eens experimenteren met bakken in de oven. Als je het op het rooster legt, heb je geen olie nodig. Het wordt meestal wel iets droger dan bakken met veel vet, maar wel minder droog dan in een pan zonder vet bakken. Het lijkt alsof er in sommige veggieburgers van binnen vet zit dat in de oven naar buiten wordt getrokken ofzo. Geen idee hoe dat werkt hoor, maar ik merk dat veel burgers in de oven zonder olie bijna even lekker worden als in de pan met veel olie. Het verschilt wel per product.

Nee, dit scheelt wel degelijk. Wanneer je een product bakt in veel vet trekt het vet in het vlees en door te deppen krijg je het grootste gedeelte van dit vet er niet uit. Het afdeppen van het vlees scheelt absoluut, maar een groot gedeelte van het vet (dat in het vlees trekt) krijg je er niet uit door het vlees af te deppen. Een eventuele oplossing zou een stoompan kunnen zijn die geen gebruikt maakt van olie (zoals de Actifry van Tefal). Deze pannen stomen het gerecht klaar en maken geen gebruik van olie of vet. Hoewel het vlees vaak een minder mooie kleur krijgt dan wanneer het gebakken wordt in vet, smaakt het (naar mijn mening) minstens zo goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100