Je hebt nodig;
8 lomboks (Spaanse pepers),
8 kemirienoten (lijkt op een grotere hazelnoot die altijd gepeld te koop is, want de schil is niet te kraken, nooit rauw eten want dan zijn ze licht giftig, ze bevatten veel olie die zelfs kan branden, vandaar heten ze in Amerika 'candienuts)
1 theel. trassie (garnalenpasta, dit wordt veel gebruikt want het geeft de geur) Je koopt het in het plastic en bewaar het ook hierin, hoewel het al 'verrotte' garnaal is, kan het toch snel beschimmelen. Je kunt echter het 'koekje' ook eerst opbakken en het zo bewaren. Voor sambals is gebakken lekkerder.
1 theel. zout,
1 theel. bruine suiker,
2-3 eetl. asemwater, (it krijg je door een stukje asem in wat water te weken en het na ca. 15 min. met een vork klein te maken. Verwijder de stukjes en voeg het aan de sambal toe),
1 blad djeroek poeroet,( citroenblad) maar je kunt ook rustig een dun reepje citroenschil nemen.
Maak eerst de pepers slap door ze naast elkaar in een droge koekenpan op zacht vuur schuddend te verwarmen.
Vooral geen olie ofzo erbij doen! Snijd ze dan in kleine ringetjes en doe ze in een vijzel. De kemiries zijn gepoft het lekkerst ( anders smaken ze rauw)en daarvoor doe je ze even (ca. 3 min. in een hete oven, let wel op ze zijn snel zwart! Stamp ze dan samen met de pepers, de trassie, zout, suiker en citoenschil.
Maak 1 theel. olie heet in een wadjang of kleine koekenpan en bak hierin onder goed roeren de sambal. Als alles goed gebakken is voeg dan het asemwater toe.
Zachtje laten doorkoken tot de sambal droog is. Overdoen in een schoon potje met een laagje olie erop om het langer houdbaar te maken. Mocht het toch na een tijd wat gaan schimmelen,dan nog even in wat olie opbakken.