Kan ik kastanjes waarbij aan de buitenkant van de schil wat schimmel zit, nog eten?

Zoja, hoe kan ik ze bereiden?
Bij alle recepten kom ik tegen dat ik er een sneetje in moet maken en dan koken of stomen, maar dat gaat natuurlijk niet met die schimmel.
Kan ik ze koken zónder dat sneetje, of ontploffen ze dan? En gaat de schimmel niet door de schil heen tijdens het koken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste schimmels zijn giftig. Ze zitten niet alleen aan het oppervlak maar hun draden dringen diep door in de ondergrond waar ze op groeien. Niet eten, weggooien.

je kan die schimmel er gewoon afvegen, en dan besnijden en in de pan doen.

Ik zou eerst de kastanjes met schimmel goed afborstelen. En dan het volgende doen: Kastanjes pellen: Breng een pan met water aan de kook. Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Doe de kastanjes (in porties) in het kokende water en schep ze er met een schuimspaan na 2 - 5 minuten weer uit. Laat de kastanjes iets afkoelen, maar pel ze als ze nog warm zijn, dan gaat de schil en het zaadhuidje er makkelijk af. Tip: De kooktijd die nodig is kan variëren, kook eerst 1 kastanje 2 minuten en controleer of hij makkelijk te pellen is. Zo niet, verleng dan de kooktijd.

Bronnen:
http://www.dekooktips.com/warenkennis/note...

Een schimmel op de buitenkant van een noot duid er op dat de schaal is aangetast, men weet dus niet of er een "verontreiniging" in de vrucht is binnen gedrongen. Zoals je in de antwoorden hierboven kunt lezen zijn er mensen die ze dan nog gewoon durven te nuttigen, ik niet, ik gooi zo iets weg.

Een schimmel gaat overal doorheen, dus ook door de schil van een kastanje als hij genoeg tijd heeft gekregen om erdoorheen te 'vreten'.Het probleem is dat je schimmel niet altijd ziet als er al cellen aanwezig zijn in het voedsel. Je kunt het dan vaak wel proeven, het is een soort 'muffige' smaak en soms ruik je dit ook. Ik zou ze eruit sorteren voordat de schimmel de rest aantast en de goede kastanjes in een papieren zak in de koelkast bewaren. Vocht en warmte doet een schimmel nl. groeien. De beschimmelde zou ik weggooien! Ik heb altijd geleerd dat kastanjes die je in het water gooit en die blijven drijven, zowiezo weggegooid moeten worden, omdat er bijv. wurmpjes inzitten en ze niet lekker meer zijn. Toegevoegd na 4 minuten: Persoonlijk vind ik gepofte kastanjes het lekkerst. Daarvoor verwarm je de oven op 220 graden C. Je kruist ze in en poft ze in de oven 5-10 min. voor ze openspringen. Toegevoegd na 8 minuten: Ook erg lekker; Eerst kook je ze een kwartiertje in water met zout, spoel ze koud en pel ze. Laat op laag vuur suiker smelten in een pannetje met dikke bodem tot je karamel krijgt en deze lichtbruin is. Haal van het vuur en roer de kastanjes erdoor tot ze met karamel bedekt zijn. Laat ze dan koud worden.

Ik zou het er niet op wagen. Misschien kan je onder stromend water de schimmel er gemakkelijk vanaf krijgen en is de kastanje nog niet aangetast. Maar, als je ook maar enigszins denkt, na het pellen, dat de schimmel ook in de kastanje zit, dan toch echt weggooien. Ze kosten niets, dus je zult er wel genoeg hebben gevonden en meegenomen, om er een paar van te kunnen missen. Kijk bij het rapen al goed of er geen kastanjes met schimmel tussen zitten en sorteer ze thuis zo snel mogelijk, zodat de andere kastanjes niet kunnen worden aangetast. Ik zou ze zeker niet met schimmel en al gaan bereiden, dat is zonde van je moeite, want dan zijn straks alle kastanjes, ook de goed, besmet met de schimmel. Succes ermee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100