Hoeveel soorten stamppot zijn er eigenlijk in de Hollandse keuken?

Zijn stamppotten altijd met aardappels? Bestaan er ook zomerse stamppotten

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn een paar officiele hele bekende : Hutspot (peen, uien en aardappels - al was het van origine peen, uien en pastinaak), boerenkool, zuurkool, hete bliksem (appel en aardappel) en rauwe andijvie. Deze groenten worden zelfs voornamelijk gegeten in de vorm van stamppot. Daarnaast kun je natuurlijk van ELKE groente / groentecombinatie ,eventueel met aardappel, een stamppot maken. Nederlanders doen dat dan ook graag ; desnoods op het bord - dat noemen we een 'prakkie'; iets wat je buiten Nederland bijna nergens ziet. Heerlijke zomerstamppotten - klassiek en modern- kun je maken met ijsbergsla, sperziebonen, bloemkool, broccoli, waspeentjes, spitskool en andere producten van het seizoen. Maar ook met (gezouten) snijbonen, koolraap, savoyekool, zelfs pompoen kun je verrukkelijke stamppotten maken.

Ik ken vier stampotten die ik tot de winterse stampotten reken, te weten: Zuurkoolstamppot, Boerenkool, Hutspot, zuurkool (en er zijn veel verschillende recepten om die stampotten te maken). Voor de zomer ken ik rauwe andijviestampot en bietenstampot. In beiden gaan aardappelen. Maar persoonlijk denk ik dat je van elke soort groente wel een stamppot kunt maken.

Je hebt nog rode kool stamp,bonen stamp.En welke je wilt maken is niet seizoens afhankelijk want je alle soorten zomer en winter krijgen. Je kunt er altijd aardappels bij doen maar wat wij altijd doen is die zakjes puree die je moet maken met water en melk. En natuurlijk spekjes eronder doen.

Wat ik weet,is dat stamppot altijd met aardappelen gemaakt worden en met groenten afhankelijk van wat je wilt.bijv.met boerkool , andijvie , wortel - uien - sperziebonen , zuurkool , spienazie , chinese kool , broccoli , cassaveblad en nog veel meer / ik experimenteerde van veel ander soort groenten

er is een oneindige variatie aan stamppotten,zoveel als de fantasie toelaat.

Er is nog een bekende zomerstamppot: zomerzuurkool. Met o.a. ananas, rn vaak ook rozijnen. Erg lekker!

je kan gewoon van alles wle een stappo kmaken neit alles zal even lekker zijn

Peen met uien-stamp en spruitenstamp zijn ook bekende stamppotten. 's Zomers eten kennissen wel eens sla met stukjes gekookt ei en spekjes door de aardappelpuree. Toegevoegd na 32 seconden: Volgens mij bestaat een stamppot altijd uit aardappels.

Wat mij betreft: er is geen maximum aan het aantal stamppotten dat je kunt bedenken. En ik vind het heerlijk als ik na een winter met boerenkool- en zuurkoolstamp weer de eerste raapstelen in de stamppot kan doen, echte lentestamppot. In de zomer: vaak iets met andijvie, of ook nog raapsteel, of (rauwe) zuurkool met fruit (ananas, perzik, zoiets) of domweg sla (botersla/kropsla, liever niet die ijsbergsla die nergens naar smaakt). Stamppot met bonen (sperzie, snij): ook jummie.

Er zijn talloze stamppotten te verzinnen in onze keuken! Je kunt nl. elke groente wel fijnmaken of door de gestampte aardappelen roeren. De Hollandse keuken kent echter enkele stamppotten die door vrijwel elke Nederlander gemaakt worden omdat hun moeder/oma enz. die al maakte. De recepten die ook in Nederlandse kookboeken van vroeger en nu voorkomen. Traditionele stamppotten dus. Dat zijn over het algemeen; Zuurkoolstamp, boerenkoolstamp, hutspot, andijviestamp, spruitjesstamp, bietjesstamp, hete bliksem. Stamppot bruine bonen met stroop is bijv. ook zo'n echt oud-Hollands gerecht. Er zijn echter mensen die geen aardappels mogen hebben vanwege een voedselintolerantie, dieet of ze simpelweg niet lusten. Die pureren dan witte bonen (met wat (knoflook)olie in een pan en daarin een beetje citroenrasp,uitgelekte witte bonen erbij en prakken. Tot slot wat olijfolie erover) en hier kunnen ook stukjes paprika, tomaat doorheen geroerd of als bijgerecht met salade bijv. Er kan ook een stamppot van knolselderij gemaakt worden of van kikkererwten. In Zuid-Afrika hebben ze stamppot met maismeelpap met kip, uien en peper/paprika. Macrobioten gebruiken vaak gierst in plaats van aardappelen. Er zijn ook mensen die bloemkool gebruiken in plaats van aardappelen. Toegevoegd na 9 minuten: Zomerstamppotten zijn er zeker. Ze zijn meestal lichter, dus met minder aardappelen en bekende zijn; Stamppot rauwe andijvie met spekjes, spinaziestamppot, rode koolstamppot, zomerse zuurkool met stukjes fruit en /of blokjes kaas, maar ook gestampte aardappels waar fijngesneden ijsbergsla doorheen geroerd wordt is bekend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100