Komt een lamskotelet echt van een lam of is het maar een mooiere uitdrukking voor een stuk schapenvlees? En wat met een kalfslapje: van kalf of koe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je lamsvlees verkoopt moet het ook lam zijn. Dat betekend een schaap jonger dan 1 jaar. Ook geldt dat voor kalf. Deze mag dan niet ouder zijn dan 8 maanden.

Als het niet van een lam, respectievelijk kalf komt, mogen ze het ook geen 'lamskotelet' respectievelijk 'kalfslapje' noemen. Dit komt dus van echte lammetjes en kalfjes.

Lamskoteletten worden gesneden uit het rib-, lende- en schoudergebied van een lam. Van de voor- of achtervoet van een kalf. Het vlees heeft eventueel een vetdooradering.

Jazeker worden er ook hele jonge lammetjes geslacht om opgegeten te worden. En ook worden hele jonge kalfjes geslacht om omgegeten te worden. Op de afbeelding zie je de vijf beste slachtlammeren van schapenfokbedrijf "Capellegoed" . Toegevoegd na 2 minuten: Kalfsvlees "hoort" blank te zijn. Daar zorgen ze ervoor dat die beestjes bloedarmoede hebben. "Dat is wettelijk toegestaan. Het hemoglobinegehalte mag volgens de wet een derde lager zijn dan wat normaal is."

deze komen ECHT van de dieren die genoemd worden, lamskotelet van een lam, kalfslapje van een kalf. Deze dieren zijn ook over het algemeen 1 tot 7 dagen oud, zodat het vlees de echte smaak heeft. Als de dieren langere tijd eet en drinkt verandert de smaak van het vlees.

Lamsvlees komt inderdaad van een schaap dat Max. 1 jaar oud is, dus al een flink schaap om te zien. Vlees van echte kleine lammetjes wordt 'zuiglam' genoemd en is veel duurder.

Als er kalfs - lam etc. staat, is de slager wettelijk verplicht dit ook alleen maar van een lam of kalf af te halen, c.q. te verkopen. Bij een goede slager kunt u er dus vanuit gaan, dat het echt van lam of kalf komt.

Bronnen:
Eigen wetenschap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100