Aardappelzetmeel of Maizena om een stoofpot in te dikken?

Als ik een stoofpot maak dan gebruik ik aardappelzetmeel om het vocht in te dikken. Je kan hiervoor ook maizena gebruiken heb ik begrepen.

Zit hier smaakverschil in? Of andere eigenschappen? Is het ene beter dan het andere?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik gebruik ook liever aardappelzetmeel. Eerder gebruikte ik maizena, maar op aanraden van mijn schoonvader ben ik overgestapt. Met maizena wordt het wat meliger en je proeft het meer.

Aardappelzetmeel levert heldere binding, maizena niet

Het beste kan je een stoofpot indikken door hem zonder deksel het laatste half uur, in te koken. Zo wordt hij vanzelf dikker omdat het vocht voor een groot deel verdampt. Ook kan je boter een bloem tot een klontje vormen en daarvan steeds stukjes in de stoofpot roeren. Dit geeft ook een heerlijke binding. Aardappelzetmeel wordt meestal gebruikt wanneer je een heldere binding wilt hebben zoals bij bijv. stoofpeertjes. Maizena wordt vooral gebruikt bij groenten en sauzen. Toegevoegd na 1 minuut: Corr; ik bedoel natuurlijk boter en bloem.

Voor een betere smaak kun je beter bloem gebruiken.Aanlengen met water tot een dik papje zonder klonten en daar je vocht mee binden.Zorg alleen wel dat het goed doorkookt,zodat de bloem gaar wordt. Wil je het risico wegnemen,dat alle ingrediënten van je stoofpot te gaar worden,dan kan je ook het vocht afgieten in een ander pannetje,daarin je vocht afbinden en terug gooien wanneer het doorgekookt is.

Ik gebruik altijd een plakje ontbijtkoek. Zeker ook lekker in de hazepeper en andere wildstoofpotjes. Daarnaast is inkoken verreweg de beste optie omdat dit de smaak ten goede komt. Je krijgt er een krachtigere en gecontreerde smaak van. Succes

Nog 'n methode: Eerst 't vlees aan braden,(eventueel) uien meebakken en dan gooi ik er 1 a 1 1/2 el bloem overheen die ik ook even meebak. Dan de wijn;bier of bouillon langzaam toevoegen en roeren..laten stoven totdat 't vlees gaar is (tussendoor misschien nog vocht erbij) en tot gewenste dikte in laten koken.

leg er een bruine boterham op deze lost op en dikt je sauus bij een echte vlaamse stoofpot smeer je de boterham in met mosterd

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100