Hoe maak ik karnemelkse speksaus?

Ooit heb ik van een recept uit de krant nog diezelfde dag karnemelkse speksaus gemaakt. Ik lust helemaal geen karnemelk, maar dit smaakte echt fantastisch. Wie heeft het recept voor mij, het was echt heel eenvoudig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/achterhoek/5156723/De-beste-karnemelkse-saus-is-die-zonder-uien-.ece Het filmpje op deze site laat de prijswinnares zien en hoe ze haar 'beste karnemelkse speksaus' maakt. Onderaan als je even doorscrollt, vind je de ingrediënten. Hier nog een complete maaltijd met karnemelkse speksaus; Doe 3/4 l. karnemelk en 1/4l. koud water, waarin 2 eetlepels maizena in zijn opgelost in een pan en breng rustig roerend aan de kook, op een middelmatig vuur. Blijf rustig roeren anders gaat hij schiften. Als hij gekookt heeft en licht gebonden is, zet je de pan van het vuur. Snijd nu 1 pond gezouten vet spek (ongerookt) in blokjes en bak ze in een koekenpan zonder boter/vet. In een 2de koekenpan bak je 4 gekruide speklapjes met zwoerd. Intussen kan je aardappels opzetten. Snipper 1 grote ui en voeg deze bij de licht bruin en knapperige spekblokjes. Als de uien ook lichtbruin zijn, schep je de ui en spekblokjes bij de saus en en beetje spekvet. Breng alles aan de kook en roer er evtl een eetl. grove mosterd door. Zet de saus nu op tafel, zet er een kommetje gehakte bieslook bij, zet er ook de aardappels en speklapjes bij, een schaaltje aangemaakte sla en 1 pot/blik even opgewarmde bruine bonen zijn er ook lekker bij.

Was 't met mosterd? Misschien deze?

Bronnen:
http://www.smulweb.nl/recepten/1132994/Mosterdstip

Deze komt uit het Tukkerland.

Bronnen:
http://www.dekooktips.com/recepten/tukspek.htm

Karnemelkse saus met spek Dit is een heerlijk oud Achterhoeks gerecht. Recept voor 4 personen. Ingredienten: 4 speklappen met zwoerd, 1/2 kg vet gezouten spek(ongerookt), Aardappels naar behoefte, 2 krop sla of verpakte gemende sla, bieslook of evt. sla-uitjes, 2 uien(middel), 1 blik bruine bonen, 1 liter karnemelk, maïzena, grove mosterd Werkwijze voor dit gerecht We beginnen als eerste met de basissaus: Doe 3/4 liter karnemelk en 1/4 liter koud water waarin 2 eetlepels maïzena zijn opgelost is in een pan en breng het rustig roerend aan de kook op een middelmatig vuur. Blijf rustig roeren anders gaat het schiften. Als het gekookt heeft en ingebonden is zet u de pan van het vuur en snijd u het vet spek in dobbelsteentjes en doe dit in een koekenpan zonder boter/olie. Ook de speklappen kunt u na ze gekruid te hebben bakken in een 2de koekenpan. Intussen kunt u de aardappels opzetten. De uien grof snipperen en deze voegt u (rustig) bij het de licht bruin en knapperig gebakken spekblokjes. Als de uien ook licht bruin gebakken zijn, schept u het spek en de uien in de saus doe er ook een klein beetje spekvet (1/2 kopje) bij. Breng het geheel weer aan de kook en doe er een volle eetlepel bvk.grove mosterd bij door.U kunt er evt. ook nog een restje jus bij doen. De saus haalt u van het vuur en zet u op tafel. De gesneden bieslook doet u in een schaaltje op tafel. De speklappen en aardappels zijn inmiddels klaar. De sla maakt u heel iets aan op uw eigen manier. Als tenslotte de bruine bonen ook opgewarmd zijn, zet u alles op tafel. Doe aardappels bruine bonen en sla op uw bord en schep de saus over het geheel en vergeet de speklap niet. Eet smakelijk!!

Bronnen:
http://www.groeiendkookboek.nl/recepten/ka...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100