Hoe voorkom ik het plakken (aan de mal) van vogelnestjes ?

Al jaren heb ik een dubbele zeef (ongebruikt) in de kast liggen voor het maken van vogelnestjes van aardappel (schijfjes of sliertjes), en van tijd tot tijd haal ik hem weer eens tevoorschijn om een poging te wagen, maar eigenlijk mislukt het elke keer.

Wat ik ook probeer (de zeef eerst in de pan (voorvetten), vastkokende aardappels, meligkokende aardappels, met bloem, zonder bloem, voorgegaarde aardappels, op de een of andere manier plakken de schijfjes / sliertjes altijd WEL aan de zeef en NIET aan elkaar.

Het is me ooit in het verleden 1 keer gelukt, maar ik kan me echt niet meer herinneren wat ik toen goed of anders gedaan had, en ik wil ze echt heel graag vaker gaan maken. Wie o wie heeft er een idee wat ik fout doe, danwel hoe het WEL gaat lukken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

In dit recept worden de aardappelschijfjes 10 minuten in koud water geweekt, zodat het zetmeel eruit kan, misschien is dit wel het geheim van de smid: Verwarm een friteuse die voor 1/3 is gevuld met olie tot 180 graden. Schil de aardappelen en snijd de uiteinden eraf, zodat ze in gelijke schijfjes kunnen worden gesneden. Schaaf de aardappelen met een mandoline met geribbeld oppervlak tot schijfjes van 1 centimeter dik. Gooi de eerste plakjes weg, draai de aardappel een kwartslag naar links of rechts en snijd dan het volgende schijfje af. Herhaal dit; draai de aardappel na elk schijfje een kwartslag, steeds in dezelfde richting. U kunt de aardappel ook met een scherp mesje in dunne schijfjes snijden. Leg de schijfjes 10 minuten in een kom koud water, zodat er minder zetmeel overblijft, dit geeft een knapperiger resultaat. Giet de schijfjes af en laat ze op keukenpapier uitlekken. Doop twee ronde vogelnestjes baktangen in de hete olie. Doe aardappelschijfjes in de grote vogelnestjes tang en leg de kleine tang daarin. Houd ze stevig vast, dompel ze voorzichtig in de hete olie en frituur de schijfjes knapperig en goudbruin. Laat het uitlekken. Haal dan de tang voorzichtig weg en breng het nestje met zout op smaak. Doe het zelfde met de overgebleven aardappelschijfjes

Bronnen:
www.kookjij.nl/recept-aardappelnestjes-van-kant

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100