Hoeveel rozenbottels gaan er in een kilo?

Bij mij in de buurt staan héél veel rozenbottelstruiken en ik zou graag tzt proberen daar jam van te maken. Nu heb ik geen keukenweegschaal en hoop ik die eigenlijk ook niet te hoeven kopen (ik zit in Denemarken en alles is hier duurder dan in Nederland, dan koop ik liever een keukenweegschaal als ik weer terug ben).
Zou iemand mij kunnen zeggen hoeveel rozenbottels ik ongeveer nodig heb voor 1 kg? Het zijn rozenbottels van de hondsroos.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat wordt lastig. Want juist voor zoete gerechten (zoals jam) is de verhouding vruchten - suiker cruciaal. En kun je er niet een paar onsjes boven of onder gaan zitten - hoewel je te dunne of te dikke jam achteraf nog wel een beetje kunt redderen. En hoeveel er in een kilo gaan hangt natuurlijk af van de grootte, het vochtgehalte, de rijpheid etcetera. Een vuistregel voor los fruit is vaak wel ongeveer anderhalf tot twee liter (er zit veel lucht tussen) op een kilo, maar je ziet al hoe groot dat onderlinge verschil is. Denk aan twee van die bakken waarin druiven verkocht worden. Als je echt geen weegschaal wilt kopen (al snap ik niet hoe je altijd zonder kunt) kun je wellicht proberen iets te fabriceren met behulp van iets dat precies een kilo weegt (pak suiker ofzo). Denk daarbij aan een balans of een 'trekveer' (waarbij je kijkt hoever een dik elastiek langst een meetlat uitrekt voor 1 kilo en dat naweegt). Wellicht kun je van een buurvrouw ofzo iets lenen ? Nog een trucje : loop een keer een supermarkt binnen met 10-15 rozenbottels in je jaszak, en weeg ze 'stiekum' af op de fruitafdeling. Dan kun je ongeveer uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Misschien wil ook de plaatselijke groenteboer of supermarkt je ook wel gewoon toestaan daar je kilo rozenbottels af te wegen als je een flinke emmer hebt geplukt. Kost je hooguit een potje jam ;-)

Die vraag is niet te beantwoorden want we weten niet hoe groot en hoe zwaar de rozenbottels per stuk zijn,ze zullen allemaal verschillend zijn. Is er niet een buurvrouw waar je een weegschaal van lenen kunt?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100