Hoe maak ik mijn pastasaus minder waterig?

Als ik pastasaus maak, wordt deze vaak te waterig. Ik gebruik meestal zo'n kartonnen pakje tomatensaus van de AH, en doe er dan wat groente bij (soms een mix, soms zelf los wat ik heb liggen). Soms ook met gehakt. Maar de ene keer wordt de saus veel wateriger dan de andere keer, en ik heb geen idee waarom.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een beetje allesbinder of bloem toevoegt is dit zo verholpen. Toegevoegd na 2 minuten: Aardappelzetmeel en maizena helpt ook prima. Ook met eieren kan je sauzen binden. Mogelijkheden genoeg dus.

Kan meerdere redenen hebben. Er komt veel vet/ vocht uit de gehakt, dus kan je na de gehakt rul gebakken te hebben, beter even wat vocht afgieten. Je saus goed doorkoken, dan verdamt er ook veel vocht.

groenten geven ook vocht af, je kunt de asus wat langer laten koken, dan wordt hij weer dikker.

Pastasaus heeft tijd nodig om de smaken te laten ontwikkelen en in te dikken. Laat de pastasaus gerust 2 uur zachtjes pruttelen, dat maakt de smaak veel intenser en de saus minder waterig. Toegevoegd na 2 minuten: Ik zie nu dat je ook groenten en gehakt toevoegt. Beste is om hiervan na het bakken het vocht af te gieten. En uiteraard pas daarna de saus erbij te doen. Zelf doe ik na het bakken altijd een klein blikje tomatenpuree erbij, dat versterkt de smaak en bind de saus ook (een beetje).

Ik had dit ook vaak maar heb de oplossing gevonden. Je moet de groente beter bakken voordat je de mix en water erbij doet. Er zit anders nog veel te veel vocht in. Ook het water niet in een keer erbij doen maar in gedeeltes. Dan verdampt het sneller en regelmatiger.

Papje maken van één à twee eetlepels maïzena met een beetje water, en dit even mee laten sudderen.

Je moet ten eerste zorgen dat het vocht uit het vlees en groenten is. Als het dan nog te nat is, zou je er wat bindmiddel in kunnen doen. Persoonlijk vind ik pakjes niet lekker Wat je kan doen is zelf je bolognaise maken: Voor de saus: 1 blik tomatenblojes. 1 glas droge rode wijn. 1 rundertablet Dit op heel laag vuur 1.5 uur laten pruttelen. Op het laats proeven en evt peper en zout toevoegen. Voor de bolognaise: 1 ui 1 winterwortel 2 stengels bleekselderij spekjes rundergehakt peper/zout Snijdt alles heel fijn. Bak de spekjes en daarna het gehakt. Vervolgens de groenten. Doe er na 1.5 uur de saus bij. Heerlijke basis voor je pasta's Evt. knoflook er nog bij bakken is ook lekker. Toegevoegd na 2 minuten: Als de groenten en vlees, goed doorbakken is, natuurlijk wel het vuur uitzetten. Deze niet 1.5 uur op laten staan.

begin met verse groentes die je klein snijdt, ui prei paprika selderij toevoegt bij gehakt dat is gebraden moet je gewoon zorgen dat je het deksel ván de pan houdt. die groenten hebben nogal een hoop vocht in zich en dat komt eruit. daar wil je wel een gedeelte van bewaren. Gebruik dan 1 of 2 lepels bloem en goed roeren!

Tomatensaus, althans de Italiaanse versie, is een sterk ingekookte saus die je in een aantal varianten kunt maken. Omdat pasta in Italië als voorgerecht wordt gegeten gaan er op uien na doorgaans geen andere groenten in. Ik ben eerlijk gezegd ook geen voorstander van ingedikte groentesoep over mijn pasta. Alleen aubergines vind ik lekker als het wat beter gevuld mag zijn. De smaak van de groenten gaat erop vooruit als je ze even aanbakt in een ruime pan waardoor er ook een hoeveelheid vocht verdampt. Aubergines kun je ontvochten door ze een poosje voor verwerken in plakken te snijden en er wat zout in te laten trekken, waarna je het vocht eraf kunt deppen. Tenslotte zit er simpele geconcentreerde tomatenpuree, waarvoor je zes cent per blikje betaalt, veel meer smaak dan aan verse tomaten, zeker Nederlandse. Ik snap adviezen om verse tomaten te gebruiken voor saus nooit zo, ook niet qua gezondheidsaspecten. Tomaten zijn vooral gezond om de bioflavonoïden, lycopeen, die pas bij verwerking vrijkomen en dan met vet samen opgenomen kunnen worden door het lichaam. met dat geconcentreerde spul heb je ook geen bindmiddelen nodig, die de smaak ook niet bevorderen. Te waterige saus moet je gewoon inkoken of er bij voorbaat al niet teveel water indoen.

Gewoon minder water of melk gebruiken

als een saus waterig is moet je het gewoon nog even zonder deksel laten doorpruttelen totdat er wat meer water verdampt is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100