Een lekkere marinade voor rund-/varkensvlees;
8 eetl. ketjap manis,
4 eetl. vloeibare honing,
1 gehakt teentje knoflook,
wat gemberpoeder of gehakte verse gember.
Dit geeft een oosterse smaak à la teriyaki.
Simpele marinade voor vlees en gevogelte;
2 gesnipperde uien,
sap van 1 citroen,
8 eetl. olijfolie of kruidenolie,
1 eetl. mosterd,
een beetje kruidnagelpoeder,
een beetje laurierpoeder,
versgemalen peper en zout.
Basis marinade voor vlees of vis;
1 teentje geperste knoflook,
3 eetl. zonnenbloem- of olijfolie,
3 eetl. droge sherry,
1 eetl. Worcestershire sauce,
1 eetl. donkere sojasaus,
versgemalen zwarte peper.
Marinade voor vis, vlees en gevogelte;
½ dl. yoghurt,
1 gesnipperd uitje,
1 teentje uitgeperste knoflook,
1 theel. fijngesnipperde gemberwortel,
1 theel korianderpoeder,
1 theel. komijnpoeder,
½theel. kurkumapoeder ook wel koenjit genoemd.
Toegevoegd na 11 uur:
Het is goed om deze marinades minstens 2 uur in te laten trekken. Langer mag natuurlijk ook.
Toegevoegd na 11 uur:
Gemarineerd vlees moet je . voor het in de pan gaat, altijd even droogdeppen met keukenpapier, anders spettert het de pan uit en krijgt het geen knapperig korstje. De marinade ook niet weggooien, als het vlees is aangebraden en je zet de vlam lager om het gaar te laten smoren/stoven , kan je bij het vocht in de pan ook wat marinadevocht toevoegen. Als je besluit het in de pan aan te braden en je wilt het in de oven verder garen, kan je het vlees( als het niet in het vocht ligt maar moet bakken/grillen, tussendoor even inwrijven/inkwasten met marinadevloeistof.
Het verschil tussen stoven en smoren? Bij stoven wordt vocht aan het vlees toegevoegd, bij smoren wordt geen vocht of weinig vocht toegevoegd.