Wat zijn echt oud-hollandse kruiden?

Dan bedoel ik dus niet de VOC-kruiden zoals nootmuskaat. Maar welke kruiden worden al eeuwen in de hollandse keuken gebruikt en zijn niet geimporteerd uit andere landen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het openluchtmuseum in Arnhem; http://www.openluchtmuseum.nl/pid/93/kruidentuin heeft een kruidentuin waarin vooral groenten en kruiden staan die in de middeleeuwen bij de bereiding van voedsel gebruikt werden. Ze werden in ons land in het wild gezocht (daslook), gekweekt in eigen tuin (brave hendrik) of op akkers (boekweit). Soms werden ze uit het buitenland gehaald (Engelwortel uit Noorwegen, knoflook uit Egypte) en zo geïntroduceerd in ons land. Vanaf de 17e eeuwkwamen daarbij kruiden uit de Nieuwe Wereld; (Spaanse peper, topinamboer ook wel aardpeer genoemd) Wat hier wel groeide waren kruiden als; Bijvoet, wilde cichorei, lavas,tuinpeterselie, jeneverbes, ui, saffraancrocus, laurier, tijm, marjolein, munt, koriander, karwij, mosterd, tuinzuring, bernagie, salie, dragon, bijvoet, winterbonenkruid, citroenkruid, kervel, venkel, rozemarijn, bieslook, pepermunt, mierikswortel, dille, kamille, daslook, waterkers en er zullen er nog wel meer gebruikt zijn in die tijd. De meeste kruiden werden gebruikt en gekweekt voor medicinale toepassing en voor het verven van stoffen zoals de indigoplant voor blauwe kleur en de meekrap voor rood.

Dat zijn de 'ouderwetse' planten zoals mierikswortel, zuring, look-zonder-look, anijs etc

Nog een paar: rozemarijn, gagel, salie, duizendblad, laurierbessen. Deze kruiden werden als mengsel in gruit gebruikt, een mengsel dat al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt bij bierbrouwen. Gr. Koos

Bronnen:
wikipedia

Peterselie, selderij, larier, lavas, bonenkruid, thijm, marjolein.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100