Hoe moet je koken zonder pakjes?

Zonder E-nummers zeg maar;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Veel sausen zijn met wat oefenen prima zelf te maken, en nog veel lekkerder ook. Kijk eens op smulweb.nl en andere receptensites.

Een witte saus als basis maken; Een klont boter smelten in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Hetzelfde gewicht van de boter in bloem afmeten/wegen en dit bij de gesmolten boter strooien terwijl je met een houten lepel roert. Laat de bloem in ca. 2 min. gaar worden, maar niet bruin kleuren. Schenk er dan al roerend scheutjes melk bij tot je een sausje hebt dat glad is. Laat nu ca. 5 min. zachtjes doorkoken en doe er wat koude melk bij als hij te dik wordt. Zoveel tot je een mooie gebonden saus hebt. Heb je al hete melk dan kan je het er in een keer bij doen, maar dan wel krachtiger roeren. In het begin is hij dan korreliger, maar wordt vanzelf glad door het roeren. Met zout, peper en nootmuskaat heb je nu een bloemkool -saus, waar je ook lekker verse peterselie door kunt roeren. Met geraspte kaas erdoor krijg je kaassaus. Met kerrie erdoor; kerriesaus en zo kan je verder variëren met mosterd, tuinkruiden en what ever. Meestal moet je wel op smaak brengen met zout en peper. Proeven dus! http://gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Sauzen Op deze site staan heel veel sauzen! Toegevoegd na 10 minuten: De bovenste link is niet beschikbaar zie ik net, daarom deze, daar staan er nog meer. http://www.tournedos.nl/sauzen

Helemaal zonder E-nummers zal niet lukken, en dat hoeft ook niet, omdat een aantal onvermijdbare en zelfs onmisbare stoffen als vitamine C en zuurstof een E-nummer hebben. De kant-en-klare pakjes en potjes weglaten is al een goed begin. Zorg ervoor dat je altijd een aantal basiskruiden en specerijen in voorraad hebt en uiteraard een uitje, een tomaatje en een teentje knoflook. Verder helpen basiswaren van goede kwaliteit ook mee om eten met smaak te bereiden zoals fatsoenlijke boter en olijf- en arachideolie. Voor mij hoort daar ook een blikje tomatenpuree bij. Bak eens aardappelen met een gesnipperd uitje, of nog lekkerder, een sjalotje. Leer jezelf een goede roux te maken als basis voor veel sauzen. Als je weet hoe je sladressing moet maken koop je nooit meer kant-en-klaar. En kijk eens op onderstaande website. Karin heeft er een missie van gemaakt om te koken zonder pakjes.

Bronnen:
http://www.kokenmetkarin.nl/trouw.html

Koop een goed basiskookboek. Als je eenmaal de juiste basis kunt maken kun je met allerlei ingredienten expirimenteren. Een goed basisboek is bv het Margiet kookboek.

Kijk eens op surinaamsekeuken.web-log.nl En er gaat een wereld voor je open alle recepten zijn originele hindoestaanse surinaamse recepten. Je blijft koken en vooral eten,zelf ben ik een gewone hollander. Maar originele hollandse pot eet ik bijna nooit meer. Alles zonder pakjes. Succes

Ik kook nooit met pakjes. Daar tegenover staat wel dat ik een hele grote kast aan kruiden heb. En mij heb verdiept in diverse recepten uit verschillende landen waar ze nooit met pakjes koken. Ook in de Nederlandse keuken heb je geen pakjes nodig, als je je er maar in verdiept dmv recepten lezen en allerlei kruiden e.d in huis te halen. Goed dat je ermee bezig bent want is ook veel lekkerder!

Meestal maak ik m'n saus ook zelf, heel simpel zeker met een goed kookboek. Als ik niet veel tijd heb gebruik ik biologisch juspoeder. Heel lekker en zeker beter dan die sauzen uit pakjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100