Hoe moet ik aardappelschijfjes in de koekenpan maken?

Kunnen jullie me day stap voor stap uitleggen?

Toegevoegd na 12 minuten:
Wat is Nu het beste Boter of Zonnebloem olie? zit er ook een smaakverschil in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kook aardappels, zo'n tien minuten. Wel ongeveer gelijke stukken, niet te groot. Dan van het vuur halen, even laten afkoelen. Koekenpan met wat boter, vuur er onder, middel hoog. De aardappels in stukjes snijden (dat bevalt mij beter dan plakjes), niet te klein, en die in de hete boter bakken. Beetje zout en paprikapoeder er bij voor de smaak en het uiterlijk. Let op: er bij blijven en regelmatig de pan omschudden zodat ze gelijkmatig mooi bruin worden. Met een minuut of tien bakken zijn ze lekker.

1.Je koopt aardappelen 2. Je schilt de aardappelen in plakjes en legt ze in een pan met water 3. Na het schillen van het gewenste aantal aardappelen gooi je het water uit de pan 4. Nu pak je koekenpan en vult deze met of een laagje olie of met heel veel olie 5. Zet het vuur aan, koekenpan erop 6. Wachten tot het lekker warm is en dan doe je de aardappelen erbij 7. Wachten totdat de aardappelen bruinig / hard worden. Vergeet niet om af en toe de aardappelen om te draaien. 8. Pak je bord 9. Schep de aardappels uit de pan op je bord 10. Eet smakkelijk

Klein beetje boter in de pan, heet laten worden, zeker niet bruin! Dan schijfjes erin, vuur laag zetten en een deksel op de pan doen. 5 minuten deksel erop laten. Daar deksel eraf en onder regelmatig omzetten, de schijfjes zo bruin laten bakken als gewenst. Zout erop en eventueel marjorijn laten meebakken. Eet smakelijk.

Ben je van plan verse aardappelen rauw zo in de pan te bakken, vergeet dan niet om ze even droog te deppen in een schone theedoek! Natte aardappelen werkt niet, ze spetteren de pan uit en worden niet lekker krokant en bruin. Persoonlijk bak ik ze rauw liever in de oven, In een kom doen, wat olijfolie erover en wat verse rozemarijn naaldjes erbij , husselen en op een met bakpapier bekleed bakblik uitspreiden. In een hete oven (225 graden C.) zo'n 20-25 min. bakken en in die tijd zo'n 3 keer omscheppen. In de koekenpan kunnen goed die voorgekookte schijfjes en dan doe ik ze in arachide olie, omdat die goed tegen hitte kan en niet ruikt van zichzelf. Is van pinda's gemaakt dus net zo gezond als zonnebloemolie. Ik zou geen boter nemen, want dit verbrandt te snel. Je kunt wel bak/braadboter nemen met een scheutje olie evtl. Ik gebruik ook wel die bakboter van Bertolli, daar zit olijfolie doorheen. Wij vinden die ook lekker bij gebakken aardappeltjes!

Half boter half olie geeft het beste resultaat!

Aardappels schillen,schijfjes snijden,even beetgaar koken,dan bakken naar gewenste kleur en klaar is kees :-) Je kunt er naar smaak verschillende kruiden op doen zoals,kerriepoeder,knoflookpoeder,paprikapoeder,kipkruiden,allemaal lekker :-) Eetsmakelijk

Niet teveel tegelijk, dan bruinen ze niet goed.

Aardappels schillen, wassen en in allemaal even dikke schijfjes snijden. Weer wassen en laten uitlekken, niet te lang, dan worden ze bruin. Roomboter is erg lekker, maar niet zo erg gezond. Je kunt ook half roomboter half zonnebloemolie gebruiken. In ieder geval, doe een of ander, of beide in de koekenpan en doe gelijk de schijfjes erbij. Zet het deksel eerst op de pan, anders gaat het erg spatten en zet het vuur op bijna hoog tot de inhoud pruttelt en zet het dan op zijn laagst. Keer regelmatig om en controleer dan meteen of de schijfjes gaar zijn. ± 15 minuten, ligt aan de hoeveelheid, één laagje gaat snel. Als ze gaar zijn kan het deksel van de pan en het vuur hoger. Voeg eventueel kruiden toe, gesneden ui, kerrie, tijm, salie of selderijzout en schep regelmatig om tot je de gewenste kleur hebt bereikt. Vind je dat te lang duren, voeg dan wat rode paprikapoeder toe, dan lijken ze eerder bruin, maar bak ze dan niet te lang, dan worden ze bitter. Je kunt er ook kleingesneden knoflook doordoen, maar pas op zijn laatst, omdat dat snel verbrandt en dan heel bitter is. Een andere manier is om de pan van tevoren in te wrijven men een doorgesneden teentje knoflook.

Of je boter, al dan niet vloeibare margarine of olie gebruikt is een kwestie van persoonlijke smaak. Aardappels bak je niet zo heet dat de olie of het vet snel verbrandt. Zelf prefereer ik boter (geen margarine) of arachide olie maar als ik reuzel in huis heb geef ik daar de absolute voorkeur aan. Snij de aardappels in schijfjes of blokjes. Doe olie of vet in de koekenpan, doe de aardappelen erbij en laat met een deksel op de pan op matig vuur in 15 minuten bijna gaar worden. Neem het deksel van de pan, doe er nog wat olie of vet bij en draai het vuur wat hoger om de aardappelen af en toe roerend gaar en bruin te laten worden. Voeg zout naar smaak toe. Lekker is eventueel een gesnipperd sjalotje meebakken. Toegevoegd na 4 minuten: Het beste voor je gezondheid zijn over het algemeen voedingsmiddelen die weinig tot niet geraffineerd zijn. Margarine valt daarom voor mij af. De samenstelling is in de afgelopen 40 á 50 jaar even vaak van samenstelling veranderd als de misplaatste gezondheidsclaims doorgeprikt werden. Overconsumptie van linolzuur was wel de grootste aanfluiting, omdat daar huist hartziekte door wordt veroorzaakt. Ook de aanbevelers van zonnebloemolie zouden er goed aan doen om zich daar eens in te verdiepen.

Voorgekookte aardappels: bakken in Bertolli, eerst hoog tot ze bruin zijn, en daarna laag zetten en laten 'verpieteren' dat is het lekkerst! Dit als alternatief op de antwoorden met zelf geschilde aardappels.

aller eerst moet je verse aardappelen gebruiken, het verschil tussen verse en wat oudere aardappelen is vrij groot qua smaak en structuur zet dan een grote pan met ruim water + zout op het vuur schil de aardappelen en snijd ze in de juiste vorm ( voor mooie schijfjes, minimaal een halve cm dik) dan als het water kookt doe je de aardappelen er in ( dit heet blancheren, voor video uitleg kijk op passie.horeca.nl) kook ze hooguit 3 minuten ( tot ze beetgaar zijn, dwz koken tot ze gaar zijn maar nog wel stevig dus dat er nog wel iets te kauwen valt) laat ze dan goed verspreid op een handdoek afkoelen, normaliter gooi je de groente bij blancheren in ijswater, om de garing te stoppen, maar in dit geval doen we dat niet omdat aardappelen het vocht opnemen en ze dan tijdens het bakken niet warm genoeg worden en verder koken ipv het bakken nu zijn ze dus al gaar en hoef je ze alleen te bakken voor een krokant bruin laagje als je ze gaat bakken, doe dat dan op een grote pit, met een brede pan ( dit geeft meer vermogen, en dat wil zeggen dat de temperatuur dus sneller zal stijgen) dan de vraag zonnebloem olie of boter, hiervan is afhankelijk wat je precies wil bereiken, boter geeft veel meer smaak af maar verbrand sneller dan olie olie is plantaardig en cholesterol verlagend terwijl boter (dierlijk) het verhoogt voor de lekkerste smaak kan je het beste geclarifieerde boter gebruiken, clarifieren van boter is vrij simpel, je pakt vaste boter, en laat hem op lage temperatuur smelten, op die manier gaan de stoffen zich scheiden, de eiwitten en water zinken naar de bodem en het pure vet gaat drijven, let wel op als de temperatuur te snel stijgt gaan de eiwitten drijven, haal die er dan ook uit het pure vet dat je overhoud dat gebruiken we dit bevat toch de smaak van boter, maar bereikt een hogere temperatuur voordat het verbrand als je gaat bakken, doe dan de boter in de pan, en laat deze goed heet worden, gooi dan niet teveel aardappelen in de pan tegelijkertijd, en gooi niet te vaak om, dit voorkomt het afkoelen van de boter, en krijg je mooi crispy aardappel schijfjes,

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100