De professioneel gekweekte konijnen worden meestal geslacht als ze 11 tot 12 weken oud zijn en gemiddeld 2,5 kg wegen. Dan zijn de smaak, de malsheid, de kleur en de samenstelling van het vlees ideaal. Een pluspunt is de samenstelling van het vlees van de gekweekte konijnen, vooral voor de adepten van de slanke lijn en gezonde voeding in het huidige consumptiepatroon. Het vlees is namelijk caloriearm, rijk aan eiwitten en mineralen, arm aan cholesterol en vet, en licht verteerbaar.
Hoe je ze precies dood moet maken weet ik niet.
Mijn vader had regelmatig een geslacht konijn in de schuur hangen: aan de achterpoten ophangen en kranten er onder om het bloed op te laten druipen. Dat schijnt ook goed te zijn voor de uiteindelijke malsheid van het vlees.
Dan villen: Beginnen bij de achterpoten. Met een scherp mesje het vel halverwege de achterpoten rondom doorsnijden, dan door het kruis van poot naar poot. Voorzichtig rond de anus met restanten poep. Dan kun je het konijn van achter naar voren (dus hangend van boven naar beneden) villen. De ingewanden gaan er eenvoudig uit, lever en hartje kun je bewaren en opeten... Als laatste neem je de kop eraf, met vel en al. Vouw de kranten in elkaar en klaar.
Er zijn mensen die zeggen dat je het konijn dan geheel onder water met azijn 12 uur moet laten staan. Dan is het vleeg mooi roze tot wit gekleurd en gereed voor bereiding of voor tijdelijk opslag in de diepvries
Recepten vind je o.a. hier, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer:
http://www.wildplaza.com/recept.php?rid=59#Recept-Tam-konijnenpeper
http://www.wildplaza.com/recept.php?rid=66#Recept-Tam-konijnenrug-met-bruin-bier-en-mosterd
http://www.wildplaza.com/recept.php?rid=60#Recept-Uienchutney-konijn-(met-rijst)
Toegevoegd na 5 minuten:
Oh ja: Niets weggooien.
Mijn broer en andere scoutingvrienden gebruikten de vachten om die te leren prepareren en er tasjes enzo van te maken.
Nog een verhaal over konijnen doden, zoals dat vroeger ging en ik mij het ook kan herinneren.
http://www.dse.nl/~gouddelver/greymatter/00000340.html