Vakantieherinnering: Weet iemand het recept van de echte Franse croissant?

Bij elke bakker in Frankrijk koop je ze, soms ook in de supermarkten en sporadisch komen ze in Belgie voor: de echte roombotercroissants. De smaak, de structuur en het mondgevoel is echt om van te genieten. Maar in Nederland heb ik deze nog nooit zo lekker gehad. Hoe maak ik deze zelf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een authentiek en simpel recept voor heerlijke croissants vind je als je de link aanklikt. Ik kan het ook volledig kopiëren voor het geval de link niet werkt. 15 g gist 500 g bloem 3 dl melk 2 theelepels zout 2 theelepels suiker 175 g boter of margarine 1 ei De gist oplossen in ½ dl lauw water. Door het gist papje 80 g bloem (± 10 eetlepels) roeren. Dit gistdeeg op een warme plaats en bedekt met een vochtige doek laten rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Van de rest van de bloem 100 g achterhouden om er het deeg mee uit te rollen. De rest (± 320 g) in een kom doen en met de melk, het zout en de suiker tot een soepel deeg kneden. Op het laatst het gerezen gistdeeg erdoor kneden. Het deeg op een warme, vochtige plaats ± 15 minuten laten rijzen. Daarna uitrollen tot een lap met een dikte van 1 cm. De boter in dunne plakjes snijden of schaven met een kaasschaaf en hiermee de helft van de deeglap bedekken. Het onbelegde deel over het belegde deel vouwen en de hoeken licht aandrukken. Het deeg een kwartslag draaien en voorzichtig uitrollen tot een lange lap. De lap in drieën vouwen en 20 minuten op een koele plaats laten rusten. Het deeg dan weer een kwartslag draaien, met bloem bestrooien en uitrollen. Dit vouwen en rollen twee keer herhalen en het deeg tussendoor laten rusten. Na de laatste 'toer' het deeg op een koude plaats minstens 4 uur, maar liefst 12 uur laten rusten. Het deeg daarna uitrollen tot een lap van 30 bij 40 cm en met een dikte van ½ cm. Deze lap in 3 banen van 10 cm breedte snijden. Elke baan in 4 stukken van 10 cm snijden en deze vierkante lapjes weer in driehoekjes. Eén van de lange puntjes van de driehoek wat oprekken en de lapjes in de richting van die punt oprollen. De opgerolde lapjes tot boogjes vormen en op een natgemaakte bakplaat leggen. De boogjes laten rijzen bij een oventemperatuur van 50°C (laagste stand) mét een bakje water in de oven. Ze dan met losgeroerd ei bestrijken, bakje water er uit halen en de croissants in het midden van een hete oven (250°C) in 12 minuten gaar en goudbruin bakken. Toegevoegd na 9 minuten: De broodjesketen 'Panos' is in heel België al bekend en willen uitbreiden naar Nederland toe. Hun croissants zijn 'Délicieux', en ik heb nog wat uitleg bijgevoegd, gewoon de 2de bron aanklikken. Mmmmm...

Bronnen:
http://www.jerryke.be/recept?id=8109
http://www.missethoreca.nl/1032196/home/ni...

Kijk hier even, http://www.videojug.com/film/how-to-make-croissants Het is wel in het Engels, maar zeer goed te volgen. Ik heb deze een paar jaar geleden gemaakt en ze smaakten verrassend Frans.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100