Gekookte ei.

Hoelang moet je een ei koken totdat deze normaal/hard is vanbinnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eieren zijn broos, dus laat ze eerst op kamertemperatuur komen, zodat ze geen plotseling temperatuurverschil mee maken. Anders kun je een gaatje in het stompe gedeelte van het ei prikken, hier zit nl. de luchtkamer en door het gaatje voorkom je dat het ei barst door de druk die in het ei ontstaat. Er zijn 2 manieren om eieren te koken, opzetten in koud- of in kokend water. Dit laatste wordt meestal gebruikt omdat de kooktijd dan nauwkeuriger is vast te stellen. Zet een ruim pannetje met water op, dat zo ver gevuld is dat de eieren zeker 5 cm. onder water zullen staan. Je kunt evtl. wat zout of azijn toevoegen om te voorkomen dat het ei uitloopt, mocht het toch barsten. Breng het water aan de kook, maar hoewel we altijd spreken van eieren koken, mag een ei eigenlijk helemaal niet koken, bij koken kan het eiwit taai en te gaar worden. Je kunt daarom het beste de eieren voorzichtig op een lepel, in het water laten zakken wanneer dit maar net beweegt. Je hoeft dus niet te wachten tot het hard borrelt. Zorg er nu voor dat het water wel blijft bewegen maar niet hard borrelt. Zachte eieren hebben een kooktijd van 3 à 4 min. Dan is het eiwit opgestijfd en de dooier vloeibaar. Halfzachte eieren zijn in 5-6 min. klaar. Het eiwit is dan stevig en de dooier is in de kern nog zacht. Harde eieren kook je in ca. 8 min. Zeer verse eieren moeten 1 minuut langer in de pan liggen Ook eieren uit de koelkast en eieren die meer dan 60 gram wegen, de grote eieren dus, moeten ca. 2 minuten langer in de pan liggen. De kooktijd is daarentegen weer korter wanneer de eieren met koud water worden opgezet. Laat in elk geval de eieren na het koken flink afschrikken onder koud stromend water. Doe je dit niet dan garen ze gewoon verder en zijn moeilijker te pellen.

4 à 5 minuten, ligt ook aan de grootte van het ei.

Ik kook ze 8 minuten, dan weet ik zeker dat ze hard zijn.

Ik heb daar een handig foefje voor. Doe koud water in een pannetje, ei er gelijk bij in doen, steek gas aan, pan erop en zet de kookwekker op 10 minuten. Daarna heb je een perfect ei ... Uiteraard het gekookte ei daarna even laten "schrikken" met koud water. Suc6. Toegevoegd na 4 minuten: dus niet wachten tot het water kookt, maar gelijk 10 minuten timen na het opzetten.

Hoe lang het ei in de pan moet blijven, hangt af van de gewenste gaarheid. Zachte eieren hebben een kooktijd van 3 à 4 minuten. Een ei is zachtgekookt als het eiwit is opgestijfd en de dooier vloeibaar is. Halfzachte eieren zijn na 5 à 6 minuten klaar. Het eiwit is dan stevig en de dooier bevat nog een zachte kern. Harde eieren kook je in circa 8 minuten. Bij hardgekookte eieren zijn zowel het eiwit als de dooier opgestijfd. Bij het koken van eieren kun je het beste een kookwekker gebruiken.

Harde eieren kook je in circa 8 minuten. Bij hardgekookte eieren zijn zowel het eiwit als de dooier opgestijfd. Bij het koken van eieren kun je het beste een kookwekker gebruiken. In sommige gevallen moet je eieren iets langer of korter koken dan bovengenoemde gemiddelde tijden. Zeer verse eieren moeten één minuut langer in de pan liggen. Ook koude eieren, die rechtstreeks uit de koelkast komen, of zeer grote eieren, die meer dan 60 gram wegen, hebben een paar minuten langer nodig. De kooktijd is daarentegen weer iets korter - gemiddeld één minuut - bij eieren die worden opgezet met koud water.

Bronnen:
http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeu...

ikzelf kook m'n ei altijd 6 minuten, dan is het eiwit ook wat steviger dan wanneer je het maar 4 à 5 minuten geeft. Het eigeel loopt dan niet meer uit, maar is ook nog niet echt hard.

Ik laat eerst het water koken, dan ei er bij in, 7/10 min laten koken, en ik laat ze niet schrikken (koud water bij doen) want daar worden ze zo rubberachtig van. Maar voor het perfecte ei; (ik las dit een keer ergens, weer gevonden op internet ) "*** hebben een interessante theorie. Temperatuur is bij het koken het allerbelangrijkste. Bereidingstijd is ondergeschikt. De uitleg van die theorie komt van de grondlegger van het moleculair koken, de Franse topkok Hervé This. Hij illustreert het aan de hand van een ei. Dat bestaat uit een eidooier en het eiwit. Deze twee delen hebben verschillende eigenschappen. Zo start het stollen van het eiwit bij 63°C en is het hard bij 80°C. Het eigeel start met stollen bij 62°C en is hard bij 70°C. Kook daarom eens een eitje lange tijd in water van precies 65°C (dat vereist een goede thermometer en goed opletten!) of leg het in een oven van precies die temperatuur. Het duurt wel wat langer, minimaal een uur. Het resultaat is een perfect zachtgekookt eitje." http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/hoe-bak-ik-een-moleculaire-biefstuk Dus als je je verveeld en interessant wilt doen met moleculaire termen....

Überhaupt niet! Het water eromheen laten koken is voldoende!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100