Hoe lang moet witlof koken

Hele stronken

Weet jij het antwoord?

/2500

minuut of 15. ff met een vorkje prikken om te voelen of het gaar is.

Dat hangt natuurlijk van de dikte van de stronken af, maar in Het Haagse Kookboek staat er een half uur voor.

Witlof is een groente die heel snel gaar is. Als je het fijn snijd dan duurt het als het water kookt een goeie tien minuten. Laat je de stronkjes heel dan iets langer.

Ligt er ook aan hoe je het schoongemaakt hebt. Ik snijd altijd de harde stukken stronk eruit (deze geven een bittere smaak) en vind het lekker als het 'beet' gaar is, dan is 7 min koken lang genoeg

Volgens het "Electrisch Kookboek" uit 1954. Kook de schoongemaakte witlof gedurende 10 minuten, giet de groenten af , doe het in een vergiet en laat het uitlekken. Maak een bechamelsaus. Doe de lof in een ovenschotel giet de saus erover, bestrooi het met geraspte kaas, plaats de schaal in de voorverwarmde oven en laat de bovenkant licht kleuren. Ik weet dat het momenteel op dezelfde manier mogelijk is.

Hoelang witlof moet koken valt niet te zeggen. Er zijn mensen die graag "witlofpap" eten en mensen die van een stevige bite houden. (je kunt witlof prima rauw eten) Zet gewoon de pan op het vuur en prik na een minuut of 8 er eens even in. Kun je goed aanvoelen of het volgens jou al gaar genoeg is. Verder is het gewoon experimenteren. Lukt het de eerste keer niet helemaal, dan gewoon goed onthouden hoelang het heeft gekookt, en de 2e keer heb je witlof precies zoals jij wilt. Eet smakelijk.

Witloof moet je eigenlijk niet koken, maar stoven. Ik doe dit zo: buitenste bladeren verwijderen, topje en "poepje" eraf snijden, in de lengte doormidden snijden en het harde stukje eruit snijden. Ik laat wat boter heet worden tot ze net kleurt (niet bruin laten worden), ik leg de halve stronkjes witloof in de boter met de bolle kant naar boven, 1 eetlepel water erbij, een beetje vloeibare honing erover, deksel op de pan, en 20 minuten laten stoven op een laag vuurtje. Smakelijk. Toegevoegd na 1 minuut: Het deksel tussendoor NIET van de pan nemen.

10 minuten ong.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100