Het is zelfs mogelijk ijs te maken in een drie sterren vriesvak, het is alleen niet zo snel bevroren als in een vriezer en je zult wat vaker moeten doorkloppen, als je geen ijsmachine hebt.
Een tip; zorg dat de ingrediënten goed gekoeld zijn, zorg ook dat het vriesvak schoon is en dat er geen dikke laag ijs in zit. Indien je toevallig een kleine lage metalen bakvorm o.i.d. hebt, gebruik die dan om het yoghurtmengsel in te vriezen, ook aardewerk bevriest sneller dan plastic. Als het mengsel aan de kanten hard begint te worden en in het midden nog vloeibaar, haal het er dan uit en doe het in een kom. Roer met een vork of garde goed door om de ijskristallen te breken. Zet terug in het vriesvak en na een uurtje roer je weer door en klop je het weer op. Zet op het laatst als je er met de vork niet meer doorkomt, de staafmixer er even in om een fluwelige structuur te krijgen. Als het mooi glad ijs is geworden, kan je het om vullen in een diepvriesdoos met deksel.
Recept yoghurtijs ;
350 ml. yoghurt,
150 gr. vers fruit,
125 ml. slagroom,
50 gr. suiker,
1 el. citroensap.
Maak het fruit schoon en snijd het heel fijn, of doe het even in de blender. Meng het met de suiker.
Klop de slagroom wat lobbig en meng met de yoghurt.
Roer het fruit erdoor en vries het in.
Heb je al Griekse yoghurt en ben je bang voor teveel calorieën als je er slagroom bij doet, dan kan je er ook stijfgeklopt eiwit doordoen van 2 eiwitten.
Ook honing is er lekker door als je geen zoet fruit hebt.
Vanillesuiker of -essence natuurlijk ook.