Iedereen zegt altijd dat je eenmaal ontdooid vlees niet meer opnieuw kan invriezen. Wat is hier eigenlijk de reden voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij het ontdooien van vlees komt er vocht vrij. Dit vocht is een zeer rijke voedingsbodem voor bacteriën die op het vlees zitten, of die er via de verpakking, het bord of de lucht opkomen. Deze bacteriën kunnen bij kamertemperatuur goed groeien. Hoewel in het begin de besmetting laag is, zal het aantal bacteriën sterk toenemen tijdens het ontdooien. Hierbij kunnen ook ziekteverwekkende bacteriën zijn. Als men het vlees opnieuw, een 2e keer invriest zullen deze bacteriën bij invriezen niet afsterven. Bij twee keer ontdooien, zal het aantal bacteriën zeer sterk zijn toegenomen , met alle extra risico's op voedselvergiftiging van dien. Een tweede punt is dat door de waterafscheiding het vlees uitdroogt. Bij een tweede keer ontdooien gebeurt dat dus nog sterker, wat de kwaliteit van het vlees niet ten goede komt.

Vlees is snel besmet met bacteriën. Deze bacteriën overleven vriezen wel, maar kunnen zich niet vermedigvuldigen als de temperatuur lager wordt dan een bepaalde grens (die grens verschilt per bacteriesoort). Op moment dat het vlees warmer wordt, gaan de bacteriën weer beginnen met vermedigvuldigen. Als je ze dan weer gaat invriezen, is de kans op kruisbesmetting groter, omdat er meer bacteriën op het vlees zitten. Als het vlees goed gebakken wordt (lees: boven de 100 graden celcius), gaan alle bacteriën dood. Hierdoor wordt de kans op kruisbesmetting kleiner.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100