Is een zachtgekookt ei eigenlijk wel goed gaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee een zacht gekookt ei is niet gaar. Met enkele voorzorgsmaatregelen kun je het risico van salmonellabesmetting door eieren vermijden. Na zeven minuten koken zijn alle salmonellabacteriën in eieren vernietigd. Een zachtgekookt ei is niet 100% veilig, maar de kans op besmetting is zo klein dat je desgewenst een zachtgekookt ei kunt eten. Voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen is het belangrijk om (gerechten met) eieren goed gaar te maken en eieren hard te koken. Het eiwit en de eierdooier moeten gestold zijn.

Néé, zeker niet!

het eiwit wel maar het eigeel niet...

nee dat is niet gaar het is eigenlijk ook heel ongezond om een ei te eten waarvan de dooier nog zacht is hier kan de salmonellabacterie nog inzitten

Nee dat is niet geheel gaar. Vandaar dat ze een aantal jaren terug aan de mensen in het bejaardentehuis, gekookte eieren gaven, die wel 10 min gekookt hadden. Zodat ze er niet ziek van werden.

Hoe langzamer een ei gekookt dan wel gebakken is, hoe lekkerder. Heb je rauwe eieren nodig in een recept dan heb je misschien iets aan bijgaande info over het pasteuriseren van eieren. Toegevoegd na 1 dag: Een zachtgekookt ei kan zeker gaar zijn, voor de volledigheid. Echter, 'gaar' is geen maatstaf voor afwezigheid van ziektekiemen.

Bronnen:
http://eetschrijven.blogspot.com/2007/10/z...

Jawel hoor! Een zachtgekookt eitje is goed gaar, en een hardgekookt eitje is heel goed gaar. Het ligt er maar aan wat je onder "gaar" verstaat. Gaar kun je uitleggen als "klaar om te eten". En een zachtgekookt eitje is klaar om te eten, voor de liefhebbers van een zachtgekookt eitje ;-) Je kunt het ook vergelijken met een biefstukje. Sommige mensen willen het graag nog een beetje rood van binnen. Het biefstukje is dan nog niet helemaal gaar, maar wel gaar voor die mensen. De opvattingen over wat gaar is en niet, veranderen ook weleens. Vroeger werden bloemkool en andijvie tot bijna pap gekookt. Dàt was toen gaar, maar nu vinden we het lekker, als het nog een beetje "beet" heeft. Ook gaar dus! ;-) Misschien is de beste manier om "gaar" uit te leggen als: klaar om te eten, zolang gekookt als jij het lekker vindt, en dat je er niet ziek van wordt?

Nee, een zacht gekookt ei is niet gaar. Gaar is het pas wanneer het hard gekookt is. Dan is het helemaal (tot en met de kern) boven de 68 graden Celsius en dan is het gaar. Het is dan gestold en we spreken van een hard gekookt ei. Als een ei gaar is (= voldoende verhit), dan is de kans op Salmonellabesmetting relatief klein. (Voor als je dát wilde weten omdat je schrijft "goed" gaar.)

Definitie van gaar is: Genoeg gekookt of gebraden. Maar wie bepaald wat genoeg is??? Dus als jij het na 4 minuten koken gaar vindt, dan is het voor jou gaar! Ongezond is het ook niet per definitie. Hangt van je weerstand af. Als die door ziekte of ouderdom minder is, kun je beter wat langer laten koken. Maar in theorie zou een kort gekookt ei wel eens veel gezonder kunnen zijn. Maar daar zal verschillend over gedacht worden. Overigens, sinds ik geproefd heb dat een ei 10x lekkerder is als ik het bij de biologische boer gekocht heb, haal ik ze nimmer bij de supermarkt meer.

Wat is de definitie van gaar! Een zacht gekookt ei is eetbaar zonder problemen dwz eiwit gestold en de dooier vloeibaar. Overigens komt de salmonellabesmetting niet van de binnenkant van het ei maar van de buitenkant. 't is maar dat je het weet.

over sommige producten valt inderdaad te discussieren over wat gaar is of niet. Maar bij eieren is toch wel een duidelijke indeling gemaakt. Wanneer je er nog niets mee gedaan hebt zijn ze rauw. Zachtgekookt zijn ze niet gaar. Hardgekookt zijn ze gaar. Blauwgekookt zijn ze te gaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100