Hoe kan ik simpel water verwarmen tot ongeveer 85 graden?

Ik gebruik een waterkoker om thee te zetten, maar eigenlijk moet het water voor thee niet koken, maar, afhankelijk van de theesoort, tussen de 80 en 87 graden liggen.

Heeft iemand een goed idee om op simpele wijze water van de juiste temperatuur te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het beste kun je het water eerst wel aan de kook brengen. Dit onthardt het water. De thee zal daardoor beter smaken. Als je vervolgens een theepot voor een kwart met koud water vult en de pot vervolgens aanvult met kokend water, zal het mengsel een temperatuur tussen de 70 en 80 graden Celsius hebben. Een goede temperatuur om thee te zetten. Wil je water van een hogere temperatuur hebben, dan giet je bij aanvang gewoon minder koud water in de pot.

Ha, die Widar; Misschien zet je thee met water van een temperatuur van 85 graden het beste, maar dan moet het toch eerst gekookt hebben om te zorgen dat het water zo schoon en zuiver mogelijk is. Eerst koken en dan iets laten afkoelen dus.

Dat is niet zo simpel te beantwoorden want het water wat er uit de kraan komt is niet overal in Nederland hetzelfde. In sommige gedeelten van het land komt oppervlakte water uit de kraan, en in andere delen van het land, komt grondwater uit de kraan. Denk dat jij je beter meer kan focussen op het afkoelen van gekookt water. En hoe lang dat dan moet duren. Of moet gaan zoeken naar een goed meetapparaat om de temperatuur te gaan controleren. Toegevoegd na 2 minuten: http://www.theestoepje.nl/theeinfo.php?osCsid=evysebhoke

Ik drink elke avond een kop groene thee. Ik kook mijn water gewoon in een steelpannetje op het gas,en laat het even goed doorkoken. Maar als ik jou was,dan zou ik het gewoon in een steelpannetje op het gas koken. Water kookt bij 100 graden,en tegen de tijd dat de eerste bubbeltjes verschijnen zou ik het gewoon afzetten. Dan zit je al ongeveer 85a 90 graden. Maar het blijft natuurlijk schatwerk. Je zou natuurlijk een thermometer om vloeistoffen te meten kunnen kopen,maar of dat het allemaal waard is,ik heb geen idee.

koop een temperatuur meter. om je eten/ drinken(thee) mee te meten werk erg goed!

Ik heb een waterkoker met een temperatuurmeter erin. Een beetje onzin, maar ik kan wel zien hoe heet het water is. Maar ik lees dat jij geen temperatuurmeter hebt, dan wordt het zeker moeilijk om die temperatuur in te schatten. Realiseer je maar dat kokend water (dus 100 graden) bubbelt en als je het schenkt is dat er alweer vanaf, dus dan heb je al niet eens meer 100 graden. Je kan snel het water koelen, door er koud water bij te doen. Misschien is er een natuurkundige formule voor over hoeveel koud water er dan bij moet komen.

Water voor thee moet WEL koken, of in elk geval gekookt hebben, om de meeste kalk er uit te krijgen, en je kunt het dan ook al prima opschenken. Voor koffie is 85 graden inderdaad een betere temperatuur, maar ook daar is eerst koken nooit een slecht idee. Daarna zul je het dan weer af moeten laten koelen. (En voor je het gaat drinken zelfs nog verder ,tot hooguit een graad of 75, en dan moet je nog een aardige looien pijp hebben.) Als je niet met een thermometertje in de weer wilt, want dan weet je het zeker, kun je het water tevoren koken en weer af laten koelen. Als je het dan weer gat koken, is de temperatuur op het moment dat je het kunt horen aan de waterkoker (dan gaat het wat.....bruisen of sissen ofzo) tussen de 85 en de 90 graden, en kun je het opschenken. Erg energiezuinig is dat natuurlijk niet. Woon je in een gebied met erg zacht water of gebruik je flessenwater, dan is de eerste keer bijna-koken voldoende voor lekkere thee of koffie. Toegevoegd na 2 minuten: Als je echt heel sterk hecht aan de juiste temperatuur, kun je het water natuurlijk ook koken in een (kleine) frituurpan met temperatuuraanduiding. Als het lampje uit is, is het water op de juiste temperatuur. Het schenkt alleen ontzetend beroerd uit. Hoewel....frituurpan met een tapkraantje ?? (Niet voor patat gebruiken natuurlijk).

Widar, Theewater moet je, echt waar, koken. Je mag alleen geen kokend water op de theeblaadjes gieten. om dit te voorkomen heeft men vroeger de regel bedacht om met het kokende water eerst de theepot iets voor te verwarmen. Wanneer je het water daarna opgiet is het, ongeveer, op de juiste temperatuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100