Waarom moet je karnemelk wel schudden en gewone melk niet?

Een pak karnemelk moet je wel schudden. Het is vanzelfsprekend er bestanddelen op de bodem liggen die moeten worden gemengd met de rest van de melk, maar welke bestanddelen zijn het? En waarom blijven die delen niet gemengd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de verzuring (net als in yoghurt) worden de eiwitten in de melk minder oplosbaar. Ze klitten samen als een soort spons en door het samentrekken van de eiwitten ("uitknijpen van de spons") worden ze geconcentreerder. Omdat deze eiwitsponzen zwaarder zijn dan melk zakken ze naar de bodem. In yoghurt gebeurt ongeveer hetzelfde maar omdat yoghurt veel dikker is zakt het minder snel uit. Toch zie je hier ook vaak een waterlaagje boven drijven.

Karnemelk bevat vaste melkdelen, die je moet mengen. Die vaste melkdelen ontstaan door de verzuring. Op deze wijze wordt ook tahu/tofu gemaakt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100