wat is gezonder? melk of karnemelk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Even gezond; http://zuivelonline.nl/pagina/848/veelgestelde_vragen.html Het is een fabel dat zure producten per definitie gezonder zijn dan niet-zure producten. Wél is het zo dat de wat zuurdere zuivelproducten zoals karnemelk en yoghurt beter verdragen worden door personen met een overgevoeligheid voor lactose (melksuiker); voor personen die deze overgevoeligheid niet hebben, geldt alleen een verschil in samenstelling. Toegevoegd na 1 minuut: er zijn trouwens hele discussies over te vinden op internet waar de hoeveelheid vet tegen de hoeveelheid calcium ed wordt gebalanceerd. In de praktijk zal het weinig verschil maken.

Karnemelk bevat iets minder vet dan gewone melk (afgezien van de magere soorten) en dat is voor de meeste weldoorvoede mensen gezonder. Bovendien heeft karnemelk een enigszins zuiverende werking , wat natuurlijk ook nooit verkeerd is. Gewone melk werkt doorgaans slijmbevorderend (keel) wat erg lastig kan zijn voor zangers, sprekers, verkouden mensen of personen die problemen met de luchtwegen hebben. Ik heb nooit gehoord ( gemerkt ) dat karnemelk dit nadeel ook heeft. Tenslotte werkt gewone melk ' stoppend' wat niet bevorderlijk is voor een optimale spijsvertering. Karnemelk heeft dit bijverschijnsel niet, voorzover ik weet .

Melk is in principe niet gezond. Ja wel de melk die rechtstreeks door het kalfje uit de koe gedronken wordt. En zo is er ook niks mis met moedermelk. Maar volwassen dieren drinken niet meer bij hun moeder, en zo is het voor mensen ook niet nodig om melk te drinken. Er zijn voldoende alternatieven. Bovendien wordt de melk gepasteuriseerd. Bij pasteurisatie worden de enzymen die van oorsprong in de melk zitten, vernietigd. Deze enzymen zouden ons lichaam moeten helpen om de melk te verwerken en de calcium er uit op te kunnen nemen. Het feit dat die levende enzymen niet meer in de melk zitten is er debet aan dat ook mensen die veel melk drinken aan osteoporose kunnen leiden. Verder, het is al genoemd is melk slijmvormend. Dat kan nadelig zijn voor de keel, en zelfs zijn er therorieën dat er kankercellen op dat slijm kunnen groeien. Daarom zou ik, indien je dan toch zuivel wilt gebruiken, kiezen voor karnemelk. Verder zijn er ook nog andere alternatieven zoals rijstmelk, amandelmelk en sojamelk. In hoeverre deze gezond zijn gaat verder buiten de gestelde vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100