Is alcohol kopen voor minderjarige toegestaan?

Gister liep ik met mijn vriendin door de stad. Komen er 2 jongens van 15/16 aan die ons vroeger een fles Bacardi te halen. Ik zelf ben 23 dus kon het zonder problemen halen. Ik wilde het ook doen maar mijn vriendin hielt me tegen. Maar is het eigenlijk wel toegestaan? Want zijn die 2 jongens dan strafbaar?

Grtz Kai!

Weet jij het antwoord?

/2500

Sinds 1 januari 2013 zijn kinderen onder de 16 jaar zijn strafbaar als zij in het bezit zijn van alcohol in het openbaar. Dit geldt voor alle voor publiek toegankelijke plaatsen waar alcohol kan worden genuttigd. Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. 16 moet dus nu 18 jaar zijn met dank aan JoanDArc https://www.om.nl/onderwerpen/boetebase/?Zoe=E211a Ben je onder de 18 en word je betrapt met alcohol op een openbare plek? Dan loop je risico op een taakstraf of een boete. Ben je 16 of 17 jaar? Dan is de boete 95euro excl. administratiekosten. Voor jongeren onder de 16jaar wordt de boete gehalveerd. Met dank aan JoanDArc

Toegevoegd op 29 januari 2019 10:58: tekst

1 januari 2019 is het 5 jaar geleden dat de nieuwe wet alcohol is ingegaan. Als jongere onder de 18 jaar mag je in het openbaar geen alcohol bij je hebben. Daarop volgt een boete. Verder mag je in een winkel of kroeg.... geen alcohol meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Indien een jongere met een ouder persoon in de winkel of kroeg.... komt, wordt ook nee verkocht. Verkoop je wel alcohol aan een jongere onder de 18 jaar, dan krijg je ook een boete. Indien jij alcohol had gekocht voor deze jongeren en het daarna aan hun had overhandigd, begeef je je in het grijs gebied. De overheid is bezig om dit ook strafbaar te maken. Bronnen: http://www.nix18voorprofs.nl/informatiebronnen/veelgestelde-vragen https://www.politie.nl/themas/jongeren-en-alcohol.html https://www.ad.nl/economie/controleurs-geef-ook-bierhulp-boete~a94aec24/ Deze bron slaat op de situatie.

Toegevoegd op 28 januari 2019 18:58: tekst

Nee, mag niet. Gisteren las ik een mededeling van een middelbare school, met betrekking tot carnavals feest, dat betrapt worden op kopen van alcohol voor minderjarige een boete van€1350,00 kan bedragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100