Is bepaalde thee beter tegen stress dan andere?

Ik ben van de koffie afgestapt omdat ik merkte dat ik nogal onder hoogspanning zat, maar ik vroeg me af of bepaalde theesmaken/soorten beter zijn dan anderen om stress te verlagen. Ik heb het vooral over thee uit zakjes, wat je gewoon in de supermarkt kan kopen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Thee afkomstig van de theeplant bevat 'theïne' en dit is hetzelfde als de cafeïne in de koffie....het is een stofje dat zorgt voor alertheid en een stabiele opwekkende werking. De concentratie wordt hierdoor bevorderd en na een hoge dosis zorgt het meestal pas voor een ontspannen gevoel. Theïne is een stof (Alkaloïde) die voornamelijk voorkomt in planten waaronder in de bladeren van de theeplant ( Camellia sinensis). In de groene theesoorten zit al minder theïne dan in zwarte theesoorten en dit komt mede door het productieproces dat de blaadjes ondergaan. Zo is er ook speciale theïne vrije thee verkrijgbaar waar de stof eruit is gehaald. Houd je dus van zwarte thee dan kan de theïnevrije soort dus ook al ontspannender werken dan gewone zwarte thee. Zo heeft Zonnatura bijv. ook een biologische theïnevrije zwarte thee, gewoon bij de supermarkt. Wat altijd een thee zonder theïne is, is thee gemaakt van kruiden. Veel kruiden zijn bekend om hun medicinale of werkende eigenschappen en zo zijn er vele rustgevende soorten onder de kruidentheesoorten. Heel bekend is uiteraard de valeriaanthee die gemaakt wordt van de fijngehakte, gedroogde wortel van de valeriaanplant. De thee ruikt niet lekker, maar hij werkt ontspannend zonder dat je je concentratie verliest. Een stuk frisser, lekkerder en eveneens ontspannende thee is de thee van citroenmelisse. De plant staat al eeuwenlang bekend om de medicinale werking en je kunt hem zelf ook makkelijk kweken. De gedroogde of verse bladeren kan je dan kneuzen en met heet water laten trekken. Kamille is altijd goed om in huis te hebben. Kamilletheezakjes kan je ook goed als compres gebruiken op bijv. gezwollen ogen enz. of op onstoken plekken, het is namelijk ook anti-bacterieel. Kamille is niet alleen lekker van smaak maar werkt ook zeker ontspannend en rustgevend als je gespannen bent. Het brengt ook je maag tot rust. Verder geldt lavendel als rustgevend kruid maar ook de meidoorn, passiebloem of de hopbellen. Kruidenthees zijn (vind ik althans) meestal niet echt lekker. Daarom zijn er vaak mengsels van gemaakt in de theezakjes. Ze hebben dan namen gekegen als 'goede nachtrust', 'welterusten', 'sleepytime' e.d. Dit zijn melanges van allerlei rustgevende stoffen en smaakmakers zoals munt, honing, zoethout, vanille of iets dergelijks.

Ik neem aan dat je van de koffie af bent om het gebruik van cafeïne te minderen. Cafeïne zorgt voor toename van stresshormonen (catecholamines). Het zou dan ook logisch zijn om cafeïnevrije thee te kiezen, dus geen zwarte thee maar bijvoorbeeld rooibos. Er zijn ook allerlei rustgevende theesoorten gemaakt van kruiden (kamille, passiebloem) maar voor de werking daarvan is weinig wetenschappelijk bewijs. Je kunt het allicht eens proberen.

Of thee nou wel of niet ontstressend werkt is heel persoonlijk. Daarmee is jouw vraag "Is bepaalde thee beter tegen stress dan andere?" moeilijk in het algemeen te beantwoorden, dit kan alleen maar een persoonlijk antwoord zijn naar mijn idee. Ik drink 3 soorten thee. Van een merk P, 'Ceylon -dagelijks gebruik en 'Zoethout (gek op drop) -af en toe; heel ontstressend voor mij is is neutrale 'Ceylon met (gedoogde!!) wiet: wietthee! Ik kan niets aanraden want smaken verschillen. Bv zoethout , als je niet van drop houdt, maar verder is het gewoon een kwestie van: wat werkt voor jou goed? Heel persoonlijk dus. Ik ben een echte koffieleut, maar heb zeker ook mijn thee-momenten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100