Waarvoor werd cola vroeger gebruikt?

Ik weet dat het af en toe nu wordt gebruikt voor roest, maar het bestaat al sinds 19e eeuw en vraag me dus af waar Cola allemaal voor werd en wordt gebruikt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Om te drinken, het is namelijk eens frisdrank.

In de Verenigde Staten groeide intussen de bezorgdheid over drugsverslaving en alcoholisme, en in 1885 stemde Atlanta een wetgeving om het gebruik van alcohol terug te dringen. Pemberton begon onmiddellijk opnieuw te experimenteren om een niet-alcoholisch alternatief van zijn French Wine Coca te produceren. Hij bekwam uiteindelijk een siroop, op basis van rietsuiker, extracten van cocabladeren en kolanoten (cafeïne). De siroop werd vervolgens verdund met water en gekoeld met ijsblokjes. Coca Cola was geboren ! Deze formule bevatte 8,46 mg cocaïne, maar de impact ervan werd gevoelig versterkt door de cafeïne uit de kolanoot. De drank werd oorspronkelijk aangeboden als een remedie tegen morfine- en opium-verslaving, naast een hele reeks andere voordelen voor de gezondheid. Toegevoegd na 1 minuut: Cola werd gemaakt in 1886 door Jhon Pemberton die het gebruikte als medicijn voor vermoeidheid en hoofdpijn

Bronnen:
http://artikelen.foobie.nl/eten-drinken/ho...
http://www.mydreamvillainflorida.be/art/nl...

Het was de apotheker John Pemberton, die een drankje wilde ontwikkelen dat werkzaam zou zijn bij duizelingen. Hij begon in zijn woning in Columbus (in de staat Atlanta) te experimenteren met plantenextracten om een simpel drankje te ontwikkelingen. Het was toen rond 1880 en er werd veel gebruik gemaakt van de bladeren van de cocaplant (cocaïne) in geneesmiddelen. Op gegeven moment had hij een drankje gemaakt van een siroopachtige wijn én de cocabladeren. Het drankje bleek erg lekker gevonden te worden door zijn klanten en hij besloot het op de markt te brengen.Hij noemde het 'Pemberton's French wine coca' en vulde het in kruikjes, het moest aangelengd worden met water. Toen in 1886 alcohol verboden werd in Atlanta, verving hij de wijn door een suikersiroop en de bladeren door cocanoten. Zijn zakenpartner gaf er de naam Coca-Cola aan en toen later koolzuurhoudend water werd toegevoegd i.p.v. gewoon water, ontstond de prikkelende drank met de specifieke smaak, zoals we die nu kennen. Het werd niet langer verkocht als medicinaal drankje maar als frisdrank. Pemberton claimde echter wel dat de frisdrank nog steeds werkzaam was tegen allerlei kwalen zoals hoofdpijn, depressies en zelfs impotentie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100