Waardoor kan bier zuur worden?

Vele malen bier gebrouwen, maar nu gaat het fout. Na een rijpingsperiode van 8 weken, het bier gebotteld en daarna 10 weken laten rusten. Bij het openen van de flesjes kwam er geen koolzuur vrij en ruikt het bier zuur en heeft het een vieze smaak. ook de flesjes gereinigd volgens procedure.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat Roque trader zegt is 1 mogelijkheid. Een tweede is dat er tijdens het bottelen een besmetting met azijnzuur bacteriën is gebeurt. Deze beestjes zijn dol op alcohol en zetten deze om in azijnzuur waardoor je inderdaad geen koolzuur in je bier krijgt en waardoor je bier inderdaad verzuurd is. Spijtig voor jou maar het enige wat je kan doen is de boel weggieten en alles goed ontsmetten en opnieuw beginnen. Mocht het je een troost zijn ik heb dit ook al twee maal meegemaakt. Misschien een tip om je gerief te ontsmetten: gebruik hiervoor zeer heet water met een flinke schep (of twee) soda en daarmee alles goed spoelen en nadien tweemaal met bijna kokend water uitspoelen (om de soda er zeker uit te hebben) en dat zou alles weer lekker steriel moeten maken. Dit werkt altijd bij mij. Succes met je bier en schol!! (voor de Nederlandse lezers : Proost)

Ergens in het fermentatie proces is er iets misgegaan(verkeerde temperatuur?) of te weinig gist, hierdoor krijg je gestressede gist(teveel omzetting voor het gist) waardoor de zurige smaak kan ontstaan... Dus controleer de temperatuur & juiste hoeveelheid gist. De bron bevat nog wat info over gestressed gist

Bronnen:
https://www.twortwat.nl/nieuws.detail?item...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100